Kovertirani računi za struju bez 5.402 subvencije

Da ne bi ostali i bez pomoći za martovsku potrošnju struje, građani odmah treba da se prijavljuju lokalnim centrima za socijalni rad
156 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 09:26h

Moderniji, kovertirani računi za struju otkrili su da je 5.402 potrošača ostalo bez subvencija za februar.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja zadužilo je Elektroprivredu da državnu pomoć za struju na februarskim računima obračuna za 8.298 potrošača, a do tog mjeseca pravo na subvencije imalo je njih 13.700. To je ishod obećanja Ministarstva da će povećati broj korisnika subvencija zbog poskupljenja struje od početka godine.

Građani koji primaju socijalne naknade ili invalidske penzije imaju pravo na pomoć od 40 odsto na iznos računa do 60 eura ili 24 eura ukoliko je veća mjesečna faktura.

Osim što je manje potrošača dobilo pomoć, građani nisu pravilno informisani kome da se prijave da bi ostvarili subvenciju.

Iz Ministarstva su locirali da u Crnoj Gori ima 25.696 potencijalnih korisnika, ali građane za koje znaju da imaju pravo na pomoć nisu animirali da se na vrijeme prijave

Osim toga, u EPCG tvrde da građani ne treba da se obraćaju njihovim elektrodistribucijama da bi popunjavali formulare, već da na putu do subvencija treba samo da se obrate opštinskim centrima za socijalni rad. Da ne bi ostali i bez pomoći za martovsku potrošnju struje, građani odmah treba da se prijavljuju lokalnim centrima kojima dostavljaju dokaze da ispunjavaju uslove za subvencioniranje računa.

Iz Ministarstva su locirali da u Crnoj Gori ima 25.696 potencijalnih korisnika, ali građane za koje znaju da imaju pravo na pomoć nisu animirali da se na vrijeme prijave.

"Zašto su nam ukinute subvencije, kome da se prijavimo da bismo nastavili da dobijamo pomoć? Imamo zakonsko pravo, socijalno primanje, invalidsku penziju, a ukinute su subvencije", žalili su se brojni potrošači šalterskim službencima Snabdijevanja EPCG, gdje nisu pravilno informisani.

Radnici EPCG su upućivali građane Podgorice da se obrate Ministarstvu rada i socijalnog staranja, umjesto Centru za socijalni rad koji se nalazi u blizini Osnovne škole "Savo Pejanović.

Pomoć za samo 563 građana u Podgorici

Brojni građani su kontaktirali juče redakciju "Vijesti", tražeći obrazloženje zašto su ostali bez pomoći, žaleći se da ne znaju gdje da se prijave jer ih "šetaju" od šaltera do šaltera.

"Kada se javim Ministarstvu, upućuju na Fond penzijskog i invalidskog osiguranja ili elektrodistribuciju, kada se obratim distribuciji usmjere na Ministarstvo, a tamo pominju centar rada ili elektrodistribuciju. Pa gdje da se javim?", žalilo se "Vijestima" više potrošača.

Budžetom za 2012. je opredijeljeno milion eura za subvencije za struju građanima, a iz Vlade je najavljeno da će još toliko usmjeriti jer namjerava da poveća broj korisnika

Pravo na umanjenje računa imaju korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, lične invalidnine, tuđe njege i pomoći, odnosno oni koji su to stekli u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kao i porodice palih boraca shodno Zakonu o boračkoj i invalidskoj zaštiti.

"EPCG spisak dobija od Ministarstva rada i socijalnog staranja i shodno tome sprovodi program subvencioniranja korisnika socijalno-zaštitnih prava. Za februar smo dobili spisak od 8.298 potrošača", rekao je portparol EPCG Rajko Šebek.

Šebek kaže da nakon poziva Ministarstva, koje je od centara za socijalni rad tražilo ažurirane podatke, očekuju da ubrzo dobiju novi spisak za subvencije.

Budžetom za 2012. je opredijeljeno milion eura za subvencije za struju građanima, a iz Vlade je najavljeno da će još toliko usmjeriti jer namjerava da poveća broj korisnika.

Ministarstvo: Neka se prijavljuju, nadoknadićemo

Ministarstvo, na čijem čelu je Suad Numanović, upitano je zašto građani nisu bolje obaviješteni gdje i kako da se prijave ili obnove subvenciju i ko je kriv što je toliko ljudi ostalo bez pomoći u mjesecu kada je potrošnja bila povećana, a struja skuplja nego prethodne godine.

Iz Ministarstva odgovaraju da je nakon povećanja cijene odlučeno da se „dosadašnji broj korisnika od 13.700 proširi na oko 25.000 mogućih korisnika socijalno zaštitnih prava”.

"Ažuriranjem spiska dosadašnjih korisnika, koji su subvenciju koristili tokom 2011, utvrđeno je da to pravo sada koristi 8.298 potrošača. Dakle, ovim se ne umanjuje ukupni broj mogućih korisnika prava na subvencije jer se u statusu korisnika socijalno-zaštitnih prava nalazi potencijalnih 25.000 korisnika", zvanično su odgovorili iz Ministarstva.

Saopštili su da će svim korisnicima socijalno-zaštitnih prava, koji imaju pravo na subvenciju a nisu bili na spisku za februar, "subvenciju retroaktivno uračunati na martovskom računu", poručujući da će je dobiti svi koji "ostvaruju socijalno zaštitna prava uz jasne podatke o brojilu".

Iz Ministarstva su sinoć korigovali apel građanima, pozivajući da se lokalnim centrima za socijalni rad obrate korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, njege i pomoći drugog lica, lične invalidnine i smještaja u drugu porodicu.

Korisnici materijalnog obezbjeđenja boraca treba da se prijave dijelu lokalne uprave za poslove boračko-invalidske zaštite. Oni tvrde da animiraju potrošače da se prijavljuju, naglašavajući da su tražili da centri i nadležni lokalni organi „neposredno kontaktiraju korisnike prava na subvenciju da bi što veći broj podnio zahtjev”.

Galerija

Bonus video: