Direktorima u državnim firmama plata do 974 eura, nekima bile i 3.000

Naređeno novo kresanje zarada u državnim preduzećima i ustanovama
0 komentar(a)
Vlada sjednica, Foto: Savo Prelević
Vlada sjednica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.05.2013. 07:57h

Izvršni direktori javnih ustanova i preduzeća u kojima država ima većinsko vlasništvo od 15. juna moći će da imaju platu najviše do 974 eura, a niži rukovodioci 730,5 eura, odlučila je Vlada na sjednici.

Uredbom su plate izvršnih direktora ograničene na dvije prosječne zarade u državi koje su bile u prošloj godini (487 eura), a zarade zaposlenih u nižem rangu - pomoćnika direktora, direktora sektora, savjetnika na jednu i po prosječnu platu za isti period.

Prema zaključcima od aprila 2012. najviši iznos zarade za rukovodioce je bio ograničen na tri i po prosječne plate, a nižem menadžmentu na dvije i po

Preduzeća moraju i da usklade zarade zaposlenih koji ne pripadaju menadžmentu tako što će njihove koeficijente za plate uskladiti sa onima u državnoj upravi.

Osim smanjenja plata, moraju se racionalizovati svi diskrecioni rashoda koji uključuju troškove na službena putovanja, korišćenje službenih vozila, autorske honorare, konsultantske usluge...

Vlada je za preduzeća u kojima je država jedini vlasnik precizirala obavezu da višak prihoda nad rashodima u iznosu od 70 odsto prebace u državni budžet. U slučajevima gdje je država ima manji udio data je preporuka da se uplaćuje iznos dobiti proporcionalno udjelu vlasništva.

Ove preporuke su usvojene nakon analize politike zarada i potrošnje u javnim preduzećima i akcionarskim društvima gdje je država većinski vlasnik.

Prosječne plate za radnike na kraju prošle godine bile su od 220 eura u Ulcinjskoj rivijeri pa do 1.032 eura u Crnogorskom operatoru tržišta električne energije

Prema zaključcima od aprila 2012. najviši iznos zarade za rukovodioce je bio ograničen na tri i po prosječne plate, a nižem menadžmentu na dvije i po.

Kako je objašnjeno, predložeme mjere imaju privremeni karakter pa je ostavljen prostor u onim preduzećima koja ostvaruju pozitivne rezultate da preko bonusa mogu nagraditi direktore i zaposlene.

Analiza (koja obuhvata 30 preduzeća) pokazala je da je ukupno na kraju prošle godine bilo zaposleno 8.746 radnika, troškovi poslovanja su bili 353,79 miliona od čega se na troškove zaposlenih odnosilo 112,9 miliona.

Prosječne plate za radnike na kraju prošle godine bile su od 220 eura u Ulcinjskoj rivijeri pa do 1.032 eura u Crnogorskom operatoru tržišta električne energije.

Vukovićevoj ponovo Uprava, Jelušić sekretar

Ministarstva Vlada je za novog državnog sekretara Ministarstva održivog razvoja i turizma postavila Predraga Jelušića, dosadašnjeg direktora hotelskog preduzeća Primorje iz Tivta.

Donedavna pomoćnica ministra finansija Biljana Šćekić izabrana je za v.d. direktora Direktorata za ekonomsku diplomatiju Ministarstva inostranih poslova

Za direktora Uprave za inspekcijske poslove izabran je Božidar Vuksanović koji je do sada obavljao tu funkciju kao v.d. Svetlana Vuković je ponovo izabrana za direktoricu Uprave za kadrove, nakon sprovedenog javnog konkursa gdje joj je protivkandidat bila Gina Radenović.

Za direktoricu Uprave za antikorupcijsku inicijativu postavljena je Vesna Ratković koja je tu funkciju do sada obavljala kao v.d.

Donedavna pomoćnica ministra finansija Biljana Šćekić izabrana je za v.d. direktora Direktorata za ekonomsku diplomatiju Ministarstva inostranih poslova.

Ivan Ivanišević je postavljen za direktora Direkcije za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Bonus video: