Barski pekari opominju vlasnika: Mjesecima rade noću bez pauze

Ako se neko i pobuni, šef mu samo kaže da, ako mu se ne sviđa, može da ide kući, rekli su pekari
126 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 16:23h

Revoltirani zbog dugotrajnog lošeg odnosa poslodavca prema njima, dvadesetak radnika treće smjene u pekari „Primorka“ u Baru, sinoć su obustavili proizvodnju peciva i takozvanih specijalnih hljebova, u znak, kako su kazali, opomene vlasniku preduzeća zbog neizmirenih ličnih dohodaka i doprinosa.

“Duguju nam šest ili sedam plata, a doprinosi nam nijesu uplaćivani skoro četiri godine. Da ne pričamo o regresu i naknadama za topli obrok i prevoz. Nemamo slobodne dane, za vjerske praznike dobijemo po koji dan. Treba da molimo da odemo na odmor od po 7-9 dana”, rekli su nezadovoljni radnici „Vijestima“ u Opštinskom sindikalnom povjereništvu, gdje su došli da zatraže pomoć.

Problem je, kažu, što u u tom preduzeću nema sindikalne organizacije, pa su pekari pokrenuli i proces formiranja svog sindikata na nivou firme, koja broji oko 100 zaposlenih.

Od njih je, napominju, jedinstvena samo treća smjena koja je ključna proizvodna i prihodna cjelina, jer su u prvoj i drugoj smjeni administracija i radnici koji prave kolače.

Radnici 3. smjene, Foto: Radomir Petrić

“Od 2010. niko od nas nije u stalnom radnom odnosu, već nam se ugovori prave i produžavaju samo na mjesec. Imamo i radnike na crno - penzionere i primaoce materijalnih davanja. Ljudi treba da znaju da mi radimo treću smjenu i po tri-četiri mjeseca uzastopno bez pauze, svaku noć prekovremeno neplaćeno ostajemo, radimo od 21, pa do 5-6 časova, dok se ne završi proizvodnja. Ako se neko i pobuni, šef mu samo kaže da, ako mu se ne sviđa, može da ide kući”, rekli su pekari.

Posljednja plata koja im je nedavno uplaćena bila je za decembar 2012. i to, kažu, u tri rate.

“Platu koja je u prosjeku oko 300 eura dobijamo nekad na ruke, nekad preko banke, a nekad dobijemo bonove, kao sada za Vaskrs kada nas je gazda častio sa po 150 eura”, naveli su nezadovoljni radnici.

Imaju, dodaju, novčana dugovanja još iz vremena dok je vlasnik pekare bila firma „Melgonija“.

Radnicima nije najjasnije kako je prije godinu došlo do promjene vlasnika i po kom osnovu je preduzeće preuzeo slovenački državljanin Alojz Kračun, kako se navodi na Internet stranici Centralnog registra privrednih subjekata.

U svakom slučaju, prvi potez nakon formiranja sindikata preduzeća, kako su najavili, biće posjeta Inspekciji rada.

„Vijesti“ nijesu uspjele da stupe u kontakt sa direktorom preduzeća Nenadom Boškovićem.

Stojanović: Prvo da formiraju sindikat

“Nakon što sam uputio pekare da se sindikalno organizuju, rekao sam im da se za ostvarenje svojih prava obrate Inspekciji rada i Poreskoj upravi.

Ovakav vid odnosa prema radnicima u Baru i Crnoj Gori zabrinjava jer poprima oblik klasične eksploatacije. Tome se mora stati na kraj, a poslovanje privrede uvesti u legalne tokove”, rekao je za “Vijesti“ predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Jovan Stojanović.

Galerija

Bonus video: