Rudari odbili ponudu Vlade: Da promijene odluku, ili blokiramo ulaz u jamu

Bojanović se nada da će Vlada promijeniti odluku i da neće dozvoliti da neko od rudara strada
96 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2013. 14:58h

Nikšićki rudari odbili su današnju ponudu Komisije za ekonomsku politiku i ukoliko Vlada do sjutra do 12 sati ne promijeni odluku, prijete da će blokirati ulaz u jamu i prekinuti kontakt sa javnošću.

"Znao sam da će ovakva odluka biti, ali morao sam da ispoštujem rudare i predočim ono što je Vlada predložila. Ne mogu prihvatiti ponudu od 320.000 eura kada svi imaju velike kredite i kada bi bnke uzele taj novac, tako da su radnici odlučili da, ukoliko Vlada ne revidira odluku, utovarna lopata, koja je već ušla u jamu, pregradi ulaz, kako bi na taj način prekinuli kontakt sa javnošću, ali bi ostali bez hrane i bez vode", kazao je predsjednik Samostalnog sidikata Boksita Borislav Bojanović, koji je radnicima prenio odluku Vlade.

Bojanović se nada da će Vlada promijeniti odluku i da neće dozvoliti da neko od rudara strada.

Za ulazak u jamu spremno je još stotinjak rudara, mada bi to predstavljao veliki rizik s obzirom na uslove unutra.

Na seocima se danas okupilo oko 100 rudara koji su čekali da im Bojanović i ostali sindikalci prenesu zaključke sa današnjeg razgovora.

Komisija za ekonomska pitanja preporučila je Vladi da na sjednici u četvrtak nađe način da obezbjedi 320.000 eura potrebnih za isplatu zarada rudarima koji već 12 dana štrajkuju u jami Biočki stan, saopšteno je nakon sjednice kojoj su prisustvovali predstavnici sindikata.

Na sjednici je utvrđeno da bi dogoročni ugovori koje je sklopio menadžment Boksita obezbjedili prihod od kojeg bi se Vladi vratio novac.

Uslov za dogovor je, kako je saopšteno, da rudari napuste jamu, a da li će na to pristati znače se tek nakon što oni sami donesu odluku o tome.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, kao i tri sporne iz perioda štrajka.

Galerija

Bonus video: