EPCG nastavlja da pomaže Prvoj: Dug odložen do 2018.

EPCG je godinama ima više od 60 miliona eura depozita u Prvoj banci, a nekoliko puta je učestvovala u dokapitalizaciji banke
13 komentar(a)
Prva banka, Foto: Boris Pejović
Prva banka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2013. 06:49h

Elektroprivreda je nastavila da pomaže Prvoj banci, koju kontroliše premijerov brat, biznismen Aco Đukanović, tako što joj je odgodila obaveze po osnovu vraćanja subordiniranog kredita, odobrenog 2010. godine.

EPCG je drugi vlasnik Prve po udjelu akcija, a pomoć banci je prvobitno odobrena na pet godina.

U izvještaju o poslovanju Prve banke za prošlu godinu, koji je objavljeni na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), navedeno je da je “u maju 2012. banka sa EPCG potpisala aneks II Ugovora o subordinisanom dugu od 31. marta 2010. godine”.

Njime je definisano, navodi se u izvještaju, da se “dio ovog duga u iznosu od milion eura, uz saglasnost Centralne banke, isplati EPCG prije roka dospjeća, a da se za preostali iznos duga nakon izvšene isplate u iznosu od 6 miliona prolongira do kraja februara 2018. godine, uz godišnju kamatnu stopu od 8,5 odsto”.

Prva banka je 2012. završila neto profitom od 215 hiljada eura, čime je značajno poboljšala poslovanje jer je godinu ranije imala gubitak od 8,7 miliona eura. Prema podacima iz bilansa stanja, nagomilani gubici Prve banke iz prethodnih godina sada iznose 34,48 miliona eura, a na kraju 2011. bili su 34,72 miliona eura

Umjesto do 2015. godine, rok za moguće povlačenje dijela subordiniranog kredita u maju 2012. godine je ovim dodatno prolongiran za još tri godine.

Odbor direktora državne EPCG odobrio je Prvoj banci subordinirani kredit od deset miliona eura još u februaru 2010. godine. Zahvaljujući ovom kreditu Prva banka je ispunila uslove monetarnih vlasti o adekvatnosti kapitala, odnosno koeficijenta solventnosti.

Prva banka je 2012. završila neto profitom od 215 hiljada eura, čime je značajno poboljšala poslovanje jer je godinu ranije imala gubitak od 8,7 miliona eura. Prema podacima iz bilansa stanja, nagomilani gubici Prve banke iz prethodnih godina sada iznose 34,48 miliona eura, a na kraju 2011. bili su 34,72 miliona eura.

EPCG je godinama ima više od 60 miliona eura depozita u Prvoj banci, a nekoliko puta je učestvovala u dokapitalizaciji banke. Desetine miliona eura od poluprivatizacije EPCG “obrće” Prva od kraja 2009. godine, uz određene kamate, a investicija velikih do sada nije nije bilo u EPCG.

Premijer Milo Đukanović nedavno je prodao svoj udio u banci od 2,5 odsto za milion eura.

Bonus video: