Partner kompani otkupila dokumentaciju za Novi duvanski

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao je novi tender za NDKP, a zainteresovani ponude mogu dostaviti do 7. maja
1 komentar(a)
Novi duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
Novi duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.04.2013. 12:36h

Danilovgradska Partner kompani otkupila je tendersku dokumentaciju i registrovala se za učešće na tenderu za Novi duvanski kombinat Podgorica (NDKP), kojim je predviđena njegova djelimična privatizacija ili dokapitalizacija putem izgradnje fabrike.

Iz Tenderske komisije saopštili su agenciji Mina-business da je ta kompanija u predviđenom roku otkupila dokumentaciju, u skladu sa uslovima tendera za dodjelu prava na izgradnju fabrike prema Obaveznom investicionom programu i utvrđenoj projektnoj dokumentaciji uz dokapitalizaciju i prodaju 100 odsto akcijskog kapitala NDKP-a.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao je novi tender za NDKP, a zainteresovani ponude mogu dostaviti do 7. maja.

Zainteresovani ponuđači su tenderom bili u obavezi da najkasnije do petka dostave pismeni zahtjev za otkup tenderske dokumentacije, vrijedne 2.000 eura.

Prethodni, treći tender za djelimičnu privatizaciju ili dokapitalizaciju NDKP, koji je osnovan Odlukom Vlade iz novembra 2011. nedavno je poništen, jer dostavljena ponuda nije odgovarala postavljenim kriterijumima

Pravo učešća na četvrtom tenderu imaju domaći i strani investitori, uključujući konzorcijume, koji otkupe tendersku dokumentaciju i potpišu izjavu o povjerljivosti podataka.

"Zainteresovani ponuđač mora imati iskustvo u oblasti duvanske industrije ili gradnje sličnih kapaciteta, kao i finansijsku sposobnost da izgradi fabriku", objašnjeno je iz Savjeta za privatizaciju.

Ponuđač je obavezan da uz ponudu uplati depozit ili dostavi bezuslovnu bankarsku garanciju vrijednu 200.000 eura, naplativu na prvi poziv.

Garanciju mora izdati banka koja ima kreditni rejting najmanje BBB po agenciji Standars end purs ili ona koju odobri Tenderska komisija.

Tenderom je predviđeno i da ponuđač s kojim bude potpisan kupoprodajni ugovor uplati iznos kupoprodajne cijene u novcu, na račun prodavca i u ugovorenom roku.

NDKP je prošlu godinu završio sa gubitkom od 308,88 hiljada eura, 45 puta većim nego na kraju 2011. godine

Na taj tender je ponudu za gradnju fabrike NDKP dostavio konzorcijum sa danilovgradskom kompanijom Kroling na čelu, dok se na drugi javila jedino Zetagradnja, ali je i on proglašen neuspjelim.

NDKP je prošlu godinu završio sa gubitkom od 308,88 hiljada eura, 45 puta većim nego na kraju 2011. godine. Poslovni prihodi su iznosili 102,16 hiljada eura, a rashodi 411,06 hiljada eura.

Ukupna aktiva NDKP-a iznosila je 7,41 milion eura, dok su kratkoročne obaveze i rezervisanja dostigla 337,62 hiljade eura.

Vlasnici kompanije, čija je osnovna djelatnost otkup, proizvodnja i promet duvana i duvanskih proizvoda, su Vlada sa 69,92 odsto udjela i Glavni grad Podgorica, koji ima 30,08 odsto dionica.

Bonus video: