Vlada usvojila Predlog zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja

Ministar finansija kazao je da je predlog zakona važan element za suzbijanje sive ekonomije
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2013. 14:23h

Vlada je usvojila danas Predlog zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja kojim je predviđeno predviđeno je pooštravanje kazni za privredne prestupe, uvode se stroža pravila za poslovanje preko blagajne, vlasnici firmi u blokadi i članovi njihovih porodica biće ograničeni u osnivanju novih, firme u blokadi neće moći da dugove plaćaju kompenzacijom ili cesijom...

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je nakon sjednice Vlade da je predlog zakona važan element za suzbijanje sive ekonomije i uvođenju reda u poslovanju.

Kako je definisano, svako ko obavlja bilo koju djelatnost moraće da ima otvoren račun u banci posredstvom kojeg će se transferisati novac, a u blagajni će moći da drži gotov novac na kraju radnog vremena do određeno maksimamu koji će zavisiti od veličine firme.Za mala preduzeća i preduzetnike blagajnički maksimum je dvije hiljade, srednja preduzeća 10 hiljada, a velika 20 hiljada eura.

Gotov novac koji bude prelazio blagajničkim maksimum moraće da se uplati na račun do kraja radnog dana ili najkasnije narednog dana do 14 časova.

Ministar je objasno da je novina i da se svaka informacija ili podatak o poreskom obvezniku kojim raspolaže Poreska uprava moraju biti dostupni javnosti u skladu sa zakonom kojim se uređuje slobodan pristup informacijama.

"Predviđeno je i da bankaPoreskoj upravi za potrebe postupka utvrđivanja, naplate i kontrole poreza, na pisani zahtjev, dostavi podatke o izvršenim transferima sredstava klijenta banke u platnom prometu"rekao je Žugić, dodajući da će i mediji morati da imaju sve podatke o onima subjektima koji se oglašavaju kod njih.

Galerija

Bonus video: