Gvozdenović: Biće problema zbog povećanja PDV-a

Za razliku od Gvozdenovića, predstavnici SB i MMF podržali su najavljeno povećanje PDV-a, uz ocjenu da je to “teška ali apsolutno nužna mjera"
16 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.04.2013. 07:17h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović je juče ocijenio da treba uložiti dodatne napore i tražiti dodatna rješenja, kako ne bi povećali porez na dodatu vrijednost (PDV).

"Svako povećanje PDV-a izaziva i određene probleme", istakao je Gvozdenović, na akciji čišćenja Ćemovskog polja u Podgorici.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović najavio je prošlog četvrtka da će PDV najverovatnije biti povećan sa 17 na 19 odsto do početka ljetnje sezone. To je, kako je potvrdio, uslov Svjetske banke (SB) da odobri kredit od 50 miliona eura, pod povoljnim uslovima uz grejs period od pet godina i rokom isplate od 20 godina. Lazović je rekao da povećanjem PDV-a Vlada planira da obezbijedi oko 38 miliona eura dodatnih prihoda godišnje.

Za razliku od Gvozdenovića, predstavnici SB i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) podržali su najavljeno povećanje PDV-a, uz ocjenu da je to “teška ali apsolutno nužna mjera".

Oni su o tome u Vašingtonu razgovarali sa predstavnicima crnogorske Vlade, koju su predvodili ministar finansija Radoje Žugić i guverner Centralne banke (CBCG) Milojica Dakić.

Protiv povećanja PDV-a izjasnili su se iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), jer smataju da povećanje poreza, kao i ostale mjere koje se direktno reflektuju na položaj i poslodavaca i zaposlenih, ne smiju biti kreirane bez prethodnog usaglašavanja socijalnih partnera

Protiv povećanja PDV-a izjasnili su se iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), jer smataju da povećanje poreza, kao i ostale mjere koje se direktno reflektuju na položaj i poslodavaca i zaposlenih, ne smiju biti kreirane bez prethodnog usaglašavanja socijalnih partnera.

Kritike su stigle i iz Montenegro biznis alijanse (MBA), jer smatraju da će veća stopa PDV-a negativno uticati na poslovni ambijent, kroz slabiji priliv investicija, ali i rast cijena. Na to su ranije upozorili i iz Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham Montenegro), koji smatraju da bi takva mjera obeshrabrila potencijalne investitore.

Za razliku od njih, u Privrednoj komori (PKCG) ne očekuju da će povećanje PDV-a na 19 odsto imati značajan efekat na cijene i standard stanovništva, a predstavlja “jedini način da se budžetske rupe popune”.

"Sezona veoma dobro pripremljena”

Gvozdenović je juče istakao da je turistička sezona veoma dobro pripremljena, ocijenivši da je zadovoljan projektima koji su vezani za dostupnost Crne Gore.

“Narednih nedjelju dana vidjećete neke nove projekte koji povećavaju dostupnost Crne Gore, a koje su realizovali Ministarstvo saobraćaja, održivog razvoja i Aerodromi Crne Gore. Ozbiljne su najave za kvalitet turističke sezone”, ocijenio je Gvozdenović.

Bonus video: