UPCG osudila eksperimente: Ivanović da pripremi ostavku

Agrobudžetom i novim “rješenjima” više od 70 poslodavaca sa 2.400 zaposlenih direktno je ugroženo zato što su “u toku utakmice promijenjena pravila”
11 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petar Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.04.2013. 07:20h

Odbor za poljoprivredu Unije poslodavaca (UPCG) oštro je osudio način na koji je donijet agrobudžet i kako je raspoređen novac. Predsjednik Odbora Željko Vidaković je kazao “Vijestima” da bi ministar poljoprivrede Petar Ivanović trebalo da deponuje ostavku koja bi bila aktivirana ako njegovi eksperimenti pođu naopako.

Sa jučerašnje sjednice Odbora je saopšteno da je agrobudžetom i novim ,,rješenjima” više od 70 poslodavaca sa 2.400 zaposlenih direktno ugroženo zato što su “u toku utakmice promijenjena pravila”.

Vidaković je rekao da država ni do sada nije otkupljivala poljoprivredne proizvode, kako je to naveo Ivanović, ali je podržavala otkup.

Vlada je prošle sedmice usvojila agrobudžet za ovu godinu od 20,3 miliona eura, ukinula dio podrške, i najavila da će značajan dio subvencija biti ukinut naredne godine.

On je podsjetio da UPCG nikada ne priča o istoriji, za šta ih optužuju iz Ministarstva poljoprivrede, već o poslu i biznis barijerama koje se trude da uklone preventivno u fazi pisanja zakona i uredbi kakav je i sporni agrobudžet koji je nazvao “vjerovatno najgorim agrobudžetom zadnjih decenija”.

“Ko je poljoprivrednicima garant da će ove nove mjere dati bolji rezultat? Ako već hoćete da pravite eksperimente nad nama, predlažemo ministru da odmah deponuje ostavku, pa ako stvari u eksperimentu pođu naopako, kao što smo sigurni da hoće, da se zna ko je odgovoran i od koga ćemo tražiti naknadu štete”, rekao je Vidaković.

UPCG je, kako je rečeno, odustala od razgovara sa Ivanovićem, i sada traže od potpredsjednika Vlade zaduženih za ekonomski sistem Vujice Lazovića i za ruralni razvoj Rafeta Husovića, da dođu i objasne nove mjere.

“Ako se ne odazovu, onda moramo tražiti od predsjednika Vlade Mila Đukanovića da nam objasni agrobudžet", saopšteno je iz Odbora UPCG.

Oni su pozvali Đukanovića i da “preispita stanje u ovom važnom resoru i reaguje na opravdani revolt poljoprivrednika” jer se plaše da je Ivanovićeva najmjera da "zaključa" ministarstvo.

Poljoprivrednici iz Odbora su kao najvažnije prigovore na novi agrobudžet istakli u ukidanje podrške otkupu tržišnih viškova voća i povrća i smatraju da bi se ukidanjem podrške otkupu krupne i sitne stoke farmeri, ali i penzioneri koji jegnjetinu kupuju po povoljnijim uslovima, doveli u krajnje tešku situaciju.

Protive se i ukidanju podrške prerađivačima mlijeka i za vještačko osjemenjavanja krava, smanjenju subvencija po grlu za muzne krave, ovce, koze i za tov junadi, podrške za proizvođače u zaštićenom prostoru, i smanjivanju subvencija za razvoj voćarstva.

Vlasnik preduzeća za proizvodnju i preradu voća i povrća Eko meduza Jezdimir Vujičić kazao je “Vijestima” da je činjenicom da je za razvoj cjelokupnog voćarstva zajedno sa maslinarstvom opredijeljeno 300.000 eura, a za samo vinogradarstvo 350.000 eura, zapravo donijeta odluka da se sjever upropasti.

“Voćarstvo je jedino čime mi možemo da se bavimo. Da su odlučili da voćarstvo intenzivnije podrže moglo se zbrinuti najmanje 300 porodica sa sjevera”, rekao je Vujičić koji je nezadovoljan i što je za subvencije povećana površina voćnjaka i broja sadnica.

On je naveo i da je podsticaj za sadnju vinograda povećan za skoro duplo na 350.000 eura i da jedino za ovu poziciju nije određeno koliko najmanje mora biti posađeno sadnica.

Poljoprivrednici su zaključili da se odustalo od strateškog opredjeljenja održive poljoprivrede jer je smanjena podrška i za organsku proizvodnju.

Prije izbora obećavali tri puta veći budžet

Poljoprivrednici su kritikovali Ivanovića i zato što nije uspio da se izbori za veći agrobudžet, već samo za 14 miliona eura koliko će iz budžeta biti izdvojeno. Ostatak do 20 miliona je obezbijeđen kroz projekte EU i kredite Svjetske banke.

“Sredstva za razvoj poljoprivrede su morala biti na nivou od 35 miliona eura, a ne više nego skromnih 14 miliona eura odnosno na 11,5 miliona ako se oduzme stavka za staračke naknade. U predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore najodgovorniji ljudi u ministarstvu su nas ubjeđivali da će agrobudžet biti najmanje tri puta veći”, naveli su članovi Odbora u saopštenju.

Bonus video: