Plate manje, Sindikat KAP-a doplaćuje oko 40.000 eura

Uprava KAP-a skresala zarade za oko 270 radnika, a iz većinske sindikalne organizacije kažu da je zrelo za štrajk
0 komentar(a)
KAP, radnici, Foto: Boris Pejović
KAP, radnici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.04.2013. 07:12h

Menadžment Kombinata alumnijuma isplatio je juče radnicima martovsku zaradu, a za oko 270 ljudi od ukupno 1.200 koliko ih radi u KAP-u nijesu isplaćene premije zbog navodno nedovoljne radne angažovanosti.

Iz Sindikata Aluminijuma, kojim predsjedava Rade Krivokapić, najavili su juče da će i ovog mjeseca, drugog zaredom, isplatiti zakinuti dio zarade radnicima iz sindikalnog fonda. Saznajemo nezvanično da se radi u iznosu od oko 40 hiljada eura.

Iz drugog Sindikata KAP-a, koji predvodi Sandra Obradović najavili su da će najkasnije prekosjutra donijeti odluku o tome kako će reagovati na ovaj jednostrani potez poslodavca. "Neodgovornost Skupštine, nesposobnost Vlade i neznanje ruskog CEAC-a tjeraju radnike Kombinata u štrajk! Ni nakon više od godinu od momenta kada se u Crnoj Gori shvatilo da treba raskinuti ugovor sa ruskim partnerom u KAP-u, ništa se konkretno nije uradilo kako bi se ta odluka sprovela u praksi. U međuvremenu je prepolovljena”, saopštio je juče Rade Krivokapić, predsjednik Sindikata Aluminijuma.

On je naveo da je na spisku uprave KAP-a 270 radnika Kombinata koji, prema njihovom mišljenju, nijesu dovoljno radno angažovani. Krivokapić smatra da je ”taj famozni spisak” sastavljen na temelju “nekih paušalnih i neutemeljenih ocjena menadžmenta KAP-a i bez pravnog osnova”.

“Sindikalna organizacija radnika proizvodnje aluminijuma svjesna je situacije u kojoj je fabrika, te da svakog trenutka može doći do prekida kontinuiteta procesa proizvodnje u KAP-u, a samim tim i gašenja fabrike. Opštepoznato je da ruski menadžment nabavlja sirovine u enormno malim količinima, da nemamo rezerevnih djelova, da EPCG može svakog trenutka da obustavi isporuku električne energije KAP-u… U ovom trenutku štrajk bi izvjesno značio i gašenje fabrike”, istakao je Krivokapić.

Zbog svega toga, i pored činjenice da imaju dobar razlog za to, kako je napomenuo Krivokapić, neće izabrati štrajk kao način za rješavanje problema koje imaju sa poslodavcem.

“Nećemo iskoristiti naše legalno i legitimno pravo na štrajk jer nećemo da damo bilo kome u Crnoj Gori da nam prišije etiketu da su zaposleni na čelu sa Sindikatom ugasili KAP”, dodao je Krivokapić.

On je pozvao sve zaposlene u KAP-u da još jednom pokažu strpljivost, privrženost kompaniji i vjeru u opstanak i budućnost, te da tako izbjegnu zamku koju im je neko pripremio da ih okrivi za gašenje Kombinata.

”Sindikat će i ovog mjeseca svojim članovima nadoknaditi sredstva za koja im je nelegalnim aktom poslodavca umanjena zarada i tako ćemo pružiti još jednu šansu nadležnim crnogorskim organima da riješe problem. Po ko zna koji put smo pokazali dobru volju i želju da pomognemo u prevazilaženju problema u fabrici, a sada je vrijeme da država povuče neki konkretan potez, sačuva KAP i zaštiti radnike", zaključio je Krivokapić.

“Nećemo iskoristiti naše legalno i legitimno pravo na štrajk jer nećemo da damo bilo kome u Crnoj Gori da nam prišije etiketu da su zaposleni na čelu sa Sindikatom ugasili KAP”

Za otpremnine se prijavilo 30 radnika

Za dobrovoljni raskid radnog odnosa u KAP-u juče se prijavilo oko 30 zaposlenih. To je prvi dan za prijavljivanje za odlazak iz fabrike, uz isplatu otpremnine ponuđene u iznosima od šest hiljada do 14.000 eura, a za invalide rada do maksimalnih 18.200 eura.

Prijava se, prema ponuđenom programu, za zaposlene kojima fali do 12 godina radnog staža do penzije, može podnositi Kadrovskom sektoru do petka. U Kombinatu aluminijuma ima 1.200 zaposlenih.

Još nije određeno kad će Skupština o KAP-u

Sjednica Skupštine na kojoj će odlučivati o sudbini Kombinata i nikšićkih Rudnika boksita odgođena je do ove sedmice, ali nije izvjesno kada će biti održana zbog postizborne krize. Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić juče je bio službeno u inostranstvu, a više informacija o novom datumu sjednice na kojoj će se raspravljati o KAP-u biće poznato najkasnije za dva dana.

Poslanici Demokratskog fronta odlučni su da ne učestvuju u radu Skupštine dok se ponovo ne prebroje glasovi na izborima i razmotre nepravilnosti na koje danima ukazuju.

Bonus video: