Vlada: Stručno osposobljavanje ne podrazumijeva radni odnos

"To znači da korisnici stručnog osposobljavanja nijesu u radnom odnosu, jer stručno osposobljavanje ne podrazumijeva zapošljavanje", kazali su iz Vlade
117 pregleda 5 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.04.2013. 14:59h

Korisnici Vladinog Programa stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem nijesu u radnom odnosu, jer taj vid usavršavanja ne podrazumijeva zapošljavanje, saopštili su predstavnici izvršne vlasti.

Oni su, na pitanje da li je to oblik sive ekonomije i hoće li tako podstaći poslodavce da ne prijavljuju zaposlene, kazali da je stručno osposobljavanje kontinuirana, programska i sistemska aktivnost, namijenjena sticanju znanja, vještina i kompetencija za samostalno obavljanje poslova.

Korisnici Vladinog Programa stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem primaće, u toku stručnog osposobljavanja, naknadu u iznosu od 50% prosječne zarade u CG za prethodnu godinu

"Prema Zakonu o stručnom osposobljavanju, taj vid usavršavanja se obavlja bez zasnivanja radnog odnosa", kazali su agneciji Mina-business predstavnici Vlade.

Zakonom je, kako su dodali, predviđeno i da visokoškolci prilikom stručnog osposobljavanja ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu kao nezaposleni.

"To znači da korisnici stručnog osposobljavanja nijesu u radnom odnosu, jer stručno osposobljavanje ne podrazumijeva zapošljavanje", kazali su iz Vlade.

Ti visokoškolci se, u skladu sa zakonskim propisima, kod Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) evidentiraju kao osobe uključene u Program osposobljavanja, koje nijesu aktivna do kraja usavršavanja.

"Oni moraju biti na evidencijama zbog ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu", poručili su iz Vlade.

Korisnici Programa stručnog osposobljavanja u trajanju od devet mjeseci, koje će se računati kao godina radnog iskustva, pored sticanja praktičnih znanja, steći će i uslov za polaganje stručnog ispita.

To se ne odnosi na polaganje ispita za rad u sudovima, Tužilaštvu, advokaturi, kod javnog izvršioca ili notara.

Korisnici Programa primaće, u toku stručnog osposobljavanja, naknadu u iznosu od 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu, a za potrebe njegove realizacije Vlada će ove godine obezbijediti oko deset miliona eura.

Bonus video: