Moisejev: Nema nasilnog preuzimanja akcija od CEAC-a

Predstavnici ruskog menadžmenta smatraju da je glavna prepreka usvajanju plana restrukturiranja KAP-a tvrdnja da se CEAC-ove akcije "mogu nasilno dobiti"
8 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2013. 14:12h

Izvršni direktor Kombinata aluminijuma Jurij Moisijev na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu aluminijumske kompanije saopštio je da ne postoje pravne osnove za nasilno preuzimanje CEAC-ovih akcija ni u KAP-u ni u Rudnicima boksita.

Isto to, naveo je predsjednik Uprave KAP-a Aleksej Arnautov u pismu predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, znači "istorijsko glasanje o restrukturiraju KAP-a koje će uobličiti budućnost Crne Gore i njenih građana.

Predstavnici ruskog menadžmenta smatraju da je glavna prepreka usvajanju plana restrukturiranja KAP-a tvrdnja da se CEAC-ove akcije "mogu nasilno dobiti".

Ruski menadžeri izrazili su spremnost da revizijom poslovanja KAP-a nakon njegove privatizacije 2005. godine, uključujući njegovo finansiranje i povlačenje kredita.

"Programirani stečaj KAP-a ne može prihvatiti kao mogućnost zbog minimalnih zaliha i nestabilnosti snabdjevanja električnom energijom, koji su od vitalnog značaja za kontinuiranu proizvodnju aluminijuma. Bilo kakav poremećaj vodio bi do "neprogramiranog stečaja u KAP-u, gašenje proizvodnje i automatske isplate iz državnog budžeta oko 102 miliona eura vezanih za državnu garanciju", poručio je Anrauto između ostalog u pismu predsjedniku Parlamenta.

Galerija

Bonus video: