Vlada opet obesmislila štrajk

Izvršna vlast odlučila da “na svoju ruku” izmjenama Nacrta zakona o štrajku mjenja volju socijalnih partnera
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2013. 19:12h

Predlog zakona o štrajku koji je Vlada usvojila nije identičan tekstu koji je usaglašen na nivou Radne grupe jer je unijeta odredba koja ponovo daje ovlašćenje poslodavcu da obesmisli svaki štrajk.

Naime, predviđeno je da se na početku štrajka uz odluku o stupanju u štrajk, zahtjeve koje traže da budu ispunjeni, štrajkači poslodavcu dostave i spisak zaposlenih koji su odlučili da bojkotuju rad. Drugi stav člana 13 predviđa da je “štrajkački odbor dužan da u roku od 24 časa dostavi eventualne izmjene spiska zaposlenih koji su u štrajku”, što znači da neko od zaposlenih može biti instruiran da se upiše u taj spisak, a da se pojavi na poslu ne obavještavajući o tome sindikat. Na taj način sindikat nema mogućnost da obavijesti poslodavca da je došlo do izmjene, a poslodavac kada utvrdi da zaposleni koji je na spisku štrajkača radi može štrajk da proglasi nezakonitim.

Još jedna je novina to što štrajkači ne moraju da dolaze u firmu tokom štrajka pa je štrajkačkom odboru praktično nemoguće da zna ko od potpisnika zaista bojkotuje rad.

U Uniji slobodnih sindikata (USS) smatraju da je neizvodljivo štrajkovati na predviđeni način i da je poslodavcu dat prostor za zloupotrebu.

U toj radničkoj asocijaciji su razočarani činjenicom da su suštinske izmjene unošene nakon postizanja saglasnosi i unapređenja aktuelnog Zakona o štrajku te da takvo ponašanje nije u “duhu socijalnog dijaloga u kojem su vođeni pregovori”.

Generalni sekretar USS Srđa Keković je kazao da će se USS obratiti svim poslaničkim klubovima u Skupštini, objasniti poslanicima u čemu je problem i pokušati da dobiju njihovu pomoć da amandamski izmijene spornu odredbu.

“Štrajkački odbor nikako ne može da bude odgovoran za ponašanje pojedinaca kojima je možda jedina namjera da nanesu štetu štrajku i kojeg je poslodavac angažovao da sabotira štrajk. Ne može štrajkački odbor da snosi posljedice ako je ni kriv ni dužan”, kazao je on.

USS će predložiti da se radnici koji žele da istupe iz štrajka jave poslodavcu i, eventualno, sindikatu i obavjeste ih da žele da se vrate na rad, a da to ne bude obaveza štrajkačkog odbora.

“Ako se takva odredba usvoji anuliraće se svi uspjesi koje smo postigli u pregovorima, zato se nadam da će nam poslanički klubovi izaći u susret”, rekao je Keković.

Galerija

Bonus video: