Jeftiniji roming i za kandidate u EU

Makedonija pokrenula regionalnu inicijativu kojom će od Evropske komisije tražiti da se tri zemlje kandidata obuhvate novim pravilima
2 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Shutterstock
mobilni telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.04.2013. 06:57h

Makedonija će u koordiniranom nastupu sa Srbijom i Crnom Gorom nastupiti prema Evropskoj komisiji da bi obezbijedila niže cijene za roaming usluge, najavio je predsjednik Agencije za elektronske komunikacije Republike Makedonije (AEK), Robert Ordanovski.

"Vjerujem da ćemo, u saradnji sa Vladom Republike Makedonije i u koordinisanom nastupu sa Srbijom i Crnom Gorom, uspjeti da postignemo dogovor sa Evropskom komisijom. Prihvatanjem ove inicijative obezbijedili bi niže cijene za usluge koje se nude u romingu sa državama članicama Evropske unije, što će povoljno uticati na građane, kao krajnje korisnike telekomunikacionih usluga", rekao je Ordanovski.

Makedonska Vlada je, na osnovu inicijative Agencije, već zadužila ministarstva vanjskih poslova i informatičkog društva i uprave, da se uključe u pregovore, i pomognu stvaranju pravnog okvira za realizaciju inicijative.

Iz AEK-a su saopštili da zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova već rade na tekstu predloga za zajednički nastup triju zemalja.

Operatori mobilne telefonije u EU moraju da ograniče cijene rominga za internet prenos na 70 centi po megabajtu, i to najkasnije do 30. juna 2017. godine. Ograničenjima će se cijena minute poziva svesti na 29 centi, u odnosu na sadašnju maksimalnu cijenu od 35 centi. Tekstualne poruke takođe će biti jeftinije, sa 11 na 9 centi.

Prema tim pravilima, operatori mobilne telefonije u EU moraju da ograniče cijene rominga za internet prenos na 70 centi po megabajtu, i to najkasnije do 30. juna 2017. godine. Ograničenjima će se cijena minute poziva svesti na 29 centi, u odnosu na sadašnju maksimalnu cijenu od 35 centi. Tekstualne poruke takođe će biti jeftinije, sa 11 na 9 centi.

EK sprečava da kompanije svoje korisnike iznenađuju nepredviđenim stavkama na računu, pa će dobijati poruku upozorenja čim njihov mjesečni trošak bude blizu 50 eura (ne računajući PDV).

Nove mjere su očekivano izazvale nezadovoljstvo kod kompanija, pa je izvršni direktor britanske kompanije Vodafone, Vittorio Colao, zatražio od EU da ne smanjuje cijene rominga, jer će to, kako je rekao, dovesti do smanjenja ulaganja.

"Želi li Evropa radna mjesta ili smanjenje cijena? Trebalo bi da se prestane sa stalnim intervencijama i ostavi industriju da ulaže taj novac. Ulaganja znače radna mjesta i to ne samo u sektoru telekomunikacija, nego i u medijima, industriji zabave i kod onih koji razvijaju mobilne aplikacije", rekao je ranije Colao.

Evropljani će moći slobodno da koriste internet usluge širom Evrope, jer više neće biti ograničeni samo na svoju zemlju. To će ubrzati digitalnu ekonomiju i razvoj novih internet usluga

Niže cijene, prema stavu EK, pomoći će otvaranju tržišta.

"Do jula 2014. godine, evropski korisnici moći će da biraju različite operatere kada su u inostranstvu. Evropljani će moći slobodno da koriste internet usluge širom Evrope, jer više neće biti ograničeni samo na svoju zemlju. To će ubrzati digitalnu ekonomiju i razvoj novih internet usluga", smatra potpredsjednica Komisije zadužena za digitalni program, Neelie Kroes.

Bonus video: