Penzioneri razumiju zašto nijesu dobili povišicu?!

Da Vlada nije usvojila izmjene zakona mjesečni iznos penzije ove godine bi bio povećan za 3,3 odsto
69 pregleda 3 komentar(a)
penzioneri, Foto: Shutterstock
penzioneri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2013. 19:21h

Vršilac dužnosti predsjednika Saveza udruženja penzionera Branko Vešović kazao je da je prilikom posjete opštinskim udruženjima naišao na “puno razumijevanje” penzionera u vezi usvojenja izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim penzije ove godine nijesu usklađivanje sa inflacijom, saopšteno je iz Ministarstva rada.

Da Vlada nije usvojila izmjene zakona mjesečni iznos penzije ove godine bi bio povećan za 3,3 odsto što znači da će penzioneri ove godine ukupno biti uskraćeni za iznos od 40 odsto jedne penzije.

Vlada će ove godine na zakinutim penzionerima ukupno uštedjeti 12 miliona eura.

Povezivanje staža i u ugašenim preduzećima

Ministarstvo rada i socijalnog staranja pokušaće da kroz izmjene Zakona o radu omogući povezivanje radnog staža osobama kojima nijesu uplaćivani porezi i doprinosi, a kojima je prestao radni odnos zbog gašenja preduzeća.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković je prilikom sastanka sa direktorom Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Dušanom Perovićem kazao da će razmotriti da li se kroz taj Zakon taj problem može riješiti.

“Aktivnosti menadžmenta Fonda PIO usmjerene su ka efikasnom, kvalitetnom i pravovremenom rješavanju o pravima iz PIO. Aktivnosti se odnose i na obezbjeđivanje redovnosti i blagovremenosti ostvarivanja prava iz te oblasti”, navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Navodi se da je Perović kazao da je penzijski sistem je izuzetano važan segment socijalnog sistema zato što ga koristi više od 120 hiljada građana.

“Od početka reforme sistema PIO preduzete su brojne aktivnosti na poboljšanju materijalnog položaja penzionera, koje se odnose na jednokratne pomoći onima sa najnižim primanjima, subvencije u nabavci prehrambenih namjernica, materijalne pomoći lokalnim udruženjima penzionera i subvencioniranje odmora i rekreacije u odmaralištima u Žabljaku i Ulcinju”, navodi se u saopštenju uz obavještenje da će Vlada i u buduće kroz različite programe podrške kao što su subvencije za najugroženije, programe rekreacije i odmora nastaviti da pomaže penzionere pri čemu će voditi računa o likvidnosti Fonda i obezbjeđivanju redovnosti isplata penzijskih davanja.

Bonus video: