Sindikalne vođe u propalim preduzećima imaju plate i do 2.000 eura

Sindikalne vođe često imaju veće zarade od onih u uspješnim kompanijama, pojedini misle da više zaslužuju za teret koji nose
132 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 19:02h

Mjerilo za količinu mjesečnih primanja sindikalnih lidera na nivou preduzeća ne zavisi od uspješnosti firme čije radnike oni zastupaju već isključivo od kolektivnih ugovora koji su na snazi.

Zato se u Crnoj Gori dešava da predstavnik zaposlenih koji mjesecima rade i ne dobijaju platu, u preduzeću koje je u stečaju ili pred likvidacijom zarađuju po nekoliko hiljada eura, a oni koji predstavljaju zaposlene u uspješnoj firmi 100 ili 200 eura.

Sindikalnim vođama, koji su profesionalno angažovani za tu funkciju, zarade isplaćuje poslodavac ukoliko ih obavezuje Kolektivni ugovor. Oni koji zadrže svoje radno mjesto, uz platu dobijaju dodatak za sindikalnu aktivnost iz članarina, koje plaćaju radnici pri tom sindikatu.

Potvrda da predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika boksita Ratko Radulović na funkciji koju profesionalno obavlja mjesečno zarađuje 1.800 do 2.000 eura uznemirila je radnike te nekada jake nikšićke firme, kojima se duguje šest zarada. Tek juče je počela isplata dijela septembarske zarade.

Ratko Radulović

"To varira, nekad dobiješ 2.000 eura, nekad manje. Sve to piše fino u Kolektivnom ugovoru i lako je provjeriti. Sad će nakon ovih novih mjera štednje biti i mnogo manja", rekao je Radulović koji po Kolektivnom ugovoru ima i druge beneficije kao što je, primjera radi, službeni auto.

Pošto Boksiti imaju dva sidnikata, i predsjednika drugog, Borislava Bojanovića sljeduje službeni auto, a zarada mu je, kako je rekao, niža od 2.700 eura, "a po Kolektivnom ugovoru bi mogla biti i viša".

Krivokapić: I toliko mi je malo

Oba sindikata Boksita su dio Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) čiji su funkcioneri i poznati po visokim zaradama bez obzira na kojoj se poziciji nalazili.

Kolektivni ugovor je "fino" napisan i u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) pa tako predsjednik Sindikata aluminijuma, koji takođe pripada SSCG, Rade Krivokapić prima po dvije prosječne zarade na nivou preduzeća. On je profesionalno angažovan za tu funkciju.

"Jeste, primam po dvije prosječne plate KAP-a isto kao što je Janko Vučinić primao u Željezari. I to je malo za posao koji obavljam", kazao je "Vijestima" Krivokapić, dodajući da je prosjek primanja u KAP-u 850 do 950 eura u zavisnosti od mjeseca.

To znači da mjesečno zaradi najmanje 1.700 do oko 1.900 eura. Međutim, prema nezvaničnim podacima "Vijesti", Krivokapićeva posljednja zarada je iznosila 2.300 eura, što je on demantovao. Predsjedniku Sindikata Krivokapiću pripada i službeni auto.

"Malo sam plaćen za borbu koju vodim i to kojim se intenzitetom zalažem za prava radnika KAP-a. Nije sramota imati veliku platu, imam posao koji je izuzetno zahtjevan", kazao je Krivokapić.

Privatizacija KAP-a se pokazala neuspješnom, a bez obzira na dosadašnju pomoć iz državnog budžeta, opcije za spasavanje Kombinata donose da to da poreski obveznici nastave da pomažu opstanak fabrike.

Njegova koleginica iz Sindikata Kombinata aluminijuma, koji djeluje pri Uniji slobodnih sindikata (USS) i ima manje članova, Sandra Obradović za svoje aktivnosti dobija 100 eura od organizacije koju predstavlja.

Ona je objasnila da je to dodatak na platu koju zarađuje na svom radnom mjestu, te da je organizacija koju zastupa reprezentativna na nivou poslodavca, ali da po Kolektivnom ugovoru pošto Sindikat ima manje od 500 članova nije profesionalno angažovana.

Predsjednik Sindikata Elektroprivrede (EPCG) Zoran Ostojić kazao je da je profesionalno angažovan i da mu mjesečna plata varira. Obračunava se, prema njegovim riječima, po koeficijentu od 2,25 prosječne plate u firmi. U njegovom slučaju to je, kako je kazao, 723 eura, što daje mjesečnu zaradu od 1.626,75 eura.

Kad je volonterski, značajno niža zarada

Predsjednik Sindikata nikšićke Pivare Boro Delibašić rekao je da tu funkciju obavlja volontersk, ali da uz redovanu platu koju ostvaruje kao operater u energetici, prema Kolektivnom ugovoru zbog sindikalne pozicije prima i 30 odsto od prosječne zarade koja je u Pivari oko 740 eura.

"To je još oko 220 eura na platu koja zbog dodataka na noćnu smjenu varira, ali bi se moglo reći da primam od 900 do 1.100 eura mjesečno", kazao je Delibašić.

Pero Kadović

Pero Kadović je predsjednik sindikata Željezare Toščelik pri USS i tu funkciju, kako je kazao, obavlja volonterski, ali bez dodataka na platu koja iznosi svega 315 eura, a koju zarađuje kao mašinski tehničar. Kako je istakao, plata je tolika jer u Željezari još nema kolektivnog ugovora.

Koliko zarađuju lideri sindikalnih centrala iz SSCG, na čijem čelu je Zoran Masoničić, nikada nije saopšteno, a "Vijesti" su se više puta interesovale

"Sedam ili osam godina sam ovaj posao obavljao volonterski, a već oko godinu sam profesionalno angažovan. Moja zarada se isplaćuje od članarine, iako po Kolektivnom ugovoru postoji mogućnost da to prebacimo na poslodavca, Vladu, ali smo na ovaj način nezavisniji", objasnio je Pavićević.

Predsjednica Sindikata banaka pri USS Lidija Pejović nije profesionalno angažovana već obavlja svoj redovan posao u Sosijete ženeral banci, a Kolektivnim ugovorom je volonterski dodatak po tom osnovu određen na nivou od jedne cijene rada u banci što iznosi 212,4 eura.

"Da sam profesionalno angažovana, to bi bilo isplativije, ali sam posvećena svom poslu i na ovaj način obavljam aktivno sve poslove koji su u interesu sindikata", objasnila je Pejović.

Centrala SSCG krije primanja

Koliko zarađuju lideri sindikalnih centrala iz SSCG, na čijem čelu je Zoran Masoničić, nikada nije saopšteno, a "Vijesti" su se više puta interesovale.

Iz te centrale nije odgovoreno ni koliko primaju ostali funkcioneri i koga sve i po kojim osnovama plaćaju.

Zoran Masoničić

Prema nezvaničnim informacijama, vođama u tom sindikatu su plate iznad 1.000 eura, bez naknada u državnim radnim tijelima, a pojedini su i biznismeni, od čega imaju primanju.

U drugoj centrali je samo dvoje funkcionera koji primaju plate iz USS. Kako je ranije saopšteno, generalni sekretar USS Srđa Keković prima 832 eura, a Statutom je određeno da njegova plata iznosi dvije prosječne zarade na nivou države, ali da je on ne usklađuje.

Platu iz USS prima još i koordinator regionalnih odbora i predsjednik regionalnog odbora za Nikšić, Šavnik i Žabljak Aleksa Marojević i to u iznosu od 620 eura. Po Statutu trebalo bi da mu bude jedna i po prosječna zarada, ali je ni on ne usklađuje.

Svi ostali funkcioneri USS nijesu profesionalno vezani za sindikat i plate primaju u preduzećima u kojima su zaposleni.

Galerija

Bonus video: