Žene sa Cetinja zainteresovane za biznis, ali fali novca

Anketa je pokazala da je 17 od 48 žena zainteresovano za poljoprivredu i proizvodnju, a za bavljenje zanatima i izradom suvenera 11 ispitanica
82 pregleda 6 komentar(a)
Cetinje, Foto: Facebook
Cetinje, Foto: Facebook
Ažurirano: 01.04.2013. 12:26h

Žene na Cetinju zaintersovane su da pokrenu sopstveni biznis, posebno u oblastima poljoprivrede i proizvodnje, ali im je potrebna finansijska podrška da bi održale i razvile biznis, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta "Razvoj ženskog preduzetništva na Cetinju".

Riječ je o projektu koji Prijestonica Cetinje realizuje u saradnji sa UNDP, delegacijom EU, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Konsultantkinje UNDP-a Njegosava Vujanović, objašnjava da je prva faza ovog projekta obuhvatila istraživanje u oblasti preduzetništva na Cetinju, analizu akata donesenih u Prijestonici, i individualne intervjue sa potencijalnim preduzetnicama - ženama koje žele da se bave sopstvenim biznisom i svim onim ženama koje žele unaprijediti i razviti već postojeći biznis.

Tako je u periodu od 1. februara do 12. marta obavljen intervju sa 48 žena sa područja Prijestonice, od kojih je 28 zaposleno ili se bavi neformalnim biznisom, a njih 10 je sa ruralnog područja.

Žene su najmanje bile zainteresovane za obuke iz oblasti sticanja administratvnih vještina, timskog rada i rješavanja konflikata

Anketa je pokazala da je najveći broj zainteresovan za poljoprivredu i proizvodnju, njih 17, za bavljenje zanatima i izradom suvenera zaintersovano je 11 ispitanica, šest žene bavilo bi se raznim vrstama usluga, isti broj ugostiteljstvom, njih četiri zainteresovano je za pokretanje biznisa iz oblasti obrazovanja, za geronto program i brigu o djeci sa smetnama u razvoju zainteresovane su dvije žene, dvije već rade u trgovini, dok je jedna zainteresovana za trgovinu organske hrane.

"U narednoj fazi projekta, koja počinje već u aprilu, biće organizovane obuke za opšte preduzetničke vještine. Buduće preduzetnice biće u prilici da pohađaju i obuke za specifične poslove, za koje su se opredijelile tokom faze istraživanja", objašnjava Vujanović.

Ona dodaje da žene koje žele da pokrenu sopstveni biznis najviše su zainteresovane za obuku iz oblasti uslova kreditiranja i druge finansijske podrške - 45 od njih 48.

"Ostale teme koje su bile interesantne su: izrada biznis plana, razrada biznis ideje i marketing. Nakon toga, registracija poslovne djelatnosti i poreske obaveze. Žene su najmanje bile zainteresovane za obuke iz oblasti sticanja administratvnih vještina, timskog rada i rješavanja konflikata", kazala je Vujanović.

Anketa je pokazala i da je za specifične obuke-treninge zainteresovano 37 od 48 ispitanica.

Predložene obuke su: tehnologija proizvodnje sira, organska proizvodnja, standardi I brendiranja, briga o gostu/seoski turizam, dizajniranje i izrada odjevnih i ukrasnih predmeta od tekstila i vune, suveniri- marketing I pojedinačne tehnike izrade.

Bonus video: