Vlada naložila uvođenje jedinstvenog postupka za izdavanje radne i boravišne dozvole

ZZZ je u prošloj godini izdao 20.670 radnih dozvola strancima
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.03.2013. 15:22h

Vlada je zadužila ministarstva unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje (ZZZ) da počnu pripreme u cilju uvođenja jedinstvenog postupka izdavanja radne i boravišne dozvole u Crnoj Gori.

U Vladi je ocijenjeno da u narednom periodu treba prevazići probleme koji postoje prilikom implementacije važećih propisa iz oblasti boravka i zapošljavanja stranaca i raditi na efikasnijoj saradnji nadležnih organa.

Zbog toga su ministarstva i ZZZ zaduženi da do kraja maja pripreme i Vladi dostave analizu o mogućnostima elektronskog povezivanja baza podataka, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da kraja drugog kvartala treba da pripremi i dostavi tehno-ekonomski elaborat adaptacije, proširenja ili zakupa poslovnog prostora područnih jedinica i filijala za upravne unutrašnje poslove neophodnog za uvođenje jedinstvenog postupka izdavanja radne i boravišne dozvole, sa predračunom ukupnih troškova.

Ogroman obim posla koji se mora realizovati za kratko vrijeme, dodatno otežava odgovarajuću koordinaciju i razmjenu podataka MUP-a i ZZZ

Rok za početak implementacije jedinstvenog postupka izdavanja radne i boravišne dozvole za strance je dvije godine.

"Dosadašnja primjena propisa koji regulišu pitanja boravka, zapošljavanja i rada stranaca u Crnoj Gori, pokazala je da poslodavci neblagovremeno planiraju potrebe za stranom radnom snagom, pa se njihove realne potrebe za radnim dozvolama vremenski i brojno koncentrišu kod Zavoda, ostavljajući malo vremena za obradu zahtjeva za izdavanje radnih dozvola", navedeno je u Analizi mogućnosti uvođenja jedinstvenog postupka izdavanja radne i boravišne dozvole za rad i zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori, koju je Vlada razmatrala u četvrtak.

To se, kako se dodaje, reflektuje i na proceduru odobravanja privremenog boravka kod Ministarstva unutrašnjih poslova, čiji su službenici dužni da, u relativno kratkom vremenskom periodu, obrade veliki broj zahtjeva.

Ogroman obim posla koji se mora realizovati za kratko vrijeme, dodatno otežava odgovarajuću koordinaciju i razmjenu podataka MUP-a i ZZZ.

U Vladi su ocijenili da postojanje više postupaka kod nadležnih organa, sa različitim rokovima i različitom neophodnom dokumentacijom, može destimulativno djelovati na poslodavce, ali i strance, i biti razlog zbog kojeg, nakon pribavljanja radne dozvole, djelimično ili u cjelini izbjegavaju poštovanje zakona o strancima i o zapošljavanju i radu stranaca.

Vlada svake godine utvrđuje broj radnih dozvola za strance, u skladu sa migracionom politikom, stanjem i kretanjem na tržištu rada. Broj radnih dozvola utvrđuje se najkasnije do 31. oktobra tekuće za narednu godinu, na prijedlog Ministarstva rada.

MUP je u toku prošle godine izdao 22,98 hiljada odobrenja privremenog boravka strancima u Crnoj Gori. Najviše privremenih boravaka odobreno je po osnovu zapošljavanja i rada, 11,74 hiljade, sezonskog zapošljavanja 4,72 hiljade, a po osnovu spajanja porodice nešto više od šest hiljada.

U prva dva mjeseca ove godine, MUP je izdao 3,13 hiljada odobrenja privremenog boravka, od čega po osnovu zapošljavanja i rada 1,72 hiljade, a po osnovu sezonskog zapošljavanja 365.

Zavod za zapošljavanje je u prošloj godini izdao 20,67 hiljada radnih dozvola strancima, a u prva dva mjeseca ove 2,74 hiljade.

Bonus video: