Nikšić: Plato ispred zgrade Opštine mali da primi sve nezadovoljne radnike

„Niko nam nije odgovorio na naše zahtjeve tako da tu ostajemo sve dok oni ne budu ispunjeni"
114 pregleda 81 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 16:01h

Plato ispred nikšićke opštine bio je mali da primi sve nezadovoljne radnike. Bili su tu vatrogasci, rudari, bivši radnici Messera i Metalca.

"Niko nam nije odgovorio na naše zahtjeve tako da tu ostajemo sve dok oni ne budu ispunjeni. Hvala svima koji su nam pružili podršku", kazao je predsjednik Sindikata nikšićkih vatrogasaca Đorđije Marković.

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja, u kojoj je zaposleno 78 radnika, među kojima je oko 60 operativaca, traže isplatu decembarske i januarske zarade i redovnost ostalih plata.

U toku 2012. nikšićki vatrogasci su intervenisali 960 puta, a za nepuna tri mjeseca ove godine imali su čak 99 intervencija. Njihove zarade, uključujući i noćni rad, kreću se od 350 do 400 eura.

Foto: Ivan Petrušić

Rudari su, kako rekoše, došli da podrže vatrogasce i sve nezadovoljne radnike Nikšića, ali i njihove kolege koje su prije dva dana obustavili radove na tunelu Tivran.

"Danima nam obećavaju potpisivanje ugovora sa Mađarima i Poljacima i od toga nema ništa. Vidjećemo kakve ćemo dalje poteze preduzeti. Ovim činom pružamo podršku kolegama sa tunela Tifran ali i svim nezadovoljnim radnicima Nikšića jer je privreda otišla dođavola. Ništa ne radi, ne funkcioniše", kazao je rudar Miloš Jokić.

Nikšićki rudari, njih oko 50, blokirali su upravnu zgradu 8. marta ali su nakon dva dana dozvolili poslovodstvu da nastavi sa radom kako bi bili potpisani ugovori sa kupcima koje danima najavljuju.

Oni traže isplatu dvije od pet zaostalih zarada, pokretanje proizvodnje, povezivanje radnog staža od 2009. godine i angažovanje za stalno zaposlenih radnika a ne penzionera.

Foto: Ivan Petrušić

Bivši radnici Centra tehničkih gasova (CTG), nekadašnjeg pogona nikšićke Željezare, koji od 25. februara štrajkuju glađu u podrumu nekadašnje željezarine zgrade Desetka, rekoše da su odlučili da "izađu iz podruma" gdje se ponovo vraćaju nakon jednosatnog protesta.

"Riješili smo da podržimo vatrogasce ali i da podsjetimo javnost da smo tu i da smo jedini od 1.500 radnika Željezare koji su ostali bez igdje ičega. Nas 15 je dobilo otkaz, a poslodavac će nam isplatiti i otpremnine od 13.000 eura, dok je osam kolega ostalo da radi u pogonu u Buljarici. Međutim, to nije rješenje jer šta da radimo kada vratimo dugove. Ako je za 1.500 radnika Željezare važio socijalni program i beneficirani radni staž ne znam zašto smo iz toga izuzeti i zašto smo jedino mi poslati na ulicu", kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora Miloš Glušica i dodao da očekuju da se danas ili sjutra sastanu sa ministrom rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem.

Oni od Vlade traže isplatu otpremnina i uslove za odlazak po socijalnom programu koji je važio za ostale metalurge i koji je podrazumijevao priznavanje beneficiranog radnog staža.

Foto: Ivan Petrušić

"Imamo obećanje od poslanika Janka Vučinića da će se njegovo pitanje na premijerskom satu odnositi na naš problem. Očekujemo pozitivan odgovor od strane premijera i da neće dozvoliti da postanemo socijalni slučaj jer je nedavno, gostujući na lokalnoj televiziji, kazao da otpremnine od deset ili 13.000 eura nijesu rješenja ako nas ponovo mora praviti socijalnim slučajevima. Poznato je da smo cijeli živoz proveli u Željezari a nijesmo dobili ni zrna kafe", kazao je Velimir Nikić.

Messer je 2009. od kompanije MNSS, koja je tada gazdovala Željezarom, zakupio CTG na 30 godina, a radnike preuzeo na osnovu Ugovora o preuzimanju. Nakon prodaje Željezare turskoj kompaniji Toščelik, u maju prošle godine, ugovor je raskinut, a radnici od tada bezuspješno pokušavaju da riješe svoj status.

Prošle godine, u dogovoru sa resornim ministarstvom, formirana je komisija koja je zaključila da radnici, koji su u Željezari radili od 25 do 35 godina, nemaju pravo na beneficije.

Bivši radnici su tražili reviziju socijalnog programa smatrajući da su diskriminisani i da i oni imaju pravo na otpremnine koje je dobilo oko 1,5 hiljada radnika Željezare i njenih bivših pogona a koje je isfinansirala Vlada Crne Gore.

Foto: Ivan Petrušić

I bivši radnici nikšićke firme Metalac Montavar koji zbog neisplaćenih otpremnina od 4. marta protestuju u krugu preduzeća, a prije sedam dana su počeli sa štrajkom glađu, bili su juče ispred opštine.

"Odlučili smo da se pridružimo ovom protestnom skupu i da podržimo sve radnike. Već sedmi dan štrajkujemo glađu. Nije nam dozvoljeno da uđemo u krug Metalca tako da smo danju ispred kapije a uveče u automobilima. Stanje je kritično, dvije koleginice su završile u bolnicu a strah nas je da će ih još biti. U svakom slučaju ne odustajemo od naših zahtjeva. Direktor je u Sloveniji, a niko od nadležnih ni iz Vlade nam se nije obratio", kazao je Milisav Đukanović.

Nikšićki vatrogasci tačno u deset časova 20. marta ponovo će se okupiti ispred zgrade Opštine. Sa njima će najvjerovatnije biti i ostali nezadovoljni radnici

Radnici koje je vlasnik Montavara kroz postupak dobrovoljne likvidacije preduzeća otpustio traže i povezivanje radnog staža za prošlu godinu, kao i isplatu razlike za nekoliko prošlogodišnjih zarada. U pitanju je, kako rekoše od 500 do 700 eura po radnika a Inspekcija rada je presudila u njihovu korist.

Metalac je 2004. godine za 450.000 eura prodat mariborskoj firmi Metalna Nova i naziv preduzeća je promijenjen u Montavar Metalac.

Prošle godine vlasnik firme Goran Mladenović je prodao matičnu firmu, a pod okriljem Metalca formirao novu - Metalna Montavar inženjering, u koju je prešlo 110 radnika iz Metalca a proizvodnja je, u nedostatku obrtnih sredstava, obustavljena krajem prošle godine.

Nikšićki vatrogasci tačno u deset časova 20. marta ponovo će se okupiti ispred zgrade Opštine. Sa njima će najvjerovatnije biti i ostali nezadovoljni radnici koji štrajkovima glađu i protestima traže neisplaćene zarade, otpremnine, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje.

Galerija

Bonus video: