Dow Jones raste već deseti dan uzastopno

Rast Dow Jonesa deset dana uzastopno nije zabilježen još od novembra 1996. Pritom je taj indeks sedmi dan uzastopno dostigao rekordnu vrijednost
3 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2013. 09:25h

Dow Jones indeks na Vol stritu u četvrtak je porastao deseti dan uzastopno, dostigavši novu rekordnu vrijednost, a taj pokazatelj ostvaruje najduži pozitivni niz u 17 godina zahvaljujući oporavku američkog tržišta rada.

Dow Jones ojačao je 0,58 odsto na 14.539 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,56 odsto na 1.563, a Nasdaq indeks 0,43 odsto na 3.258 poena.

Rast Dow Jonesa deset dana uzastopno nije zabilježen još od novembra 1996. Pritom je taj indeks sedmi dan uzastopno dostigao rekordnu vrijednost, dok je S&P 500 od te granice udaljen još samo dva boda.

Ulagače je ohrabrio podatak da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice pao za deset hiljada, na 332 hiljade, dok su analitičari očekivali rast, prenosi hrvatski Business.

Pad nezaposlenosti treću sedmicu uzastopno ukazuje na postupan oporavak američkog tržišta rada, dok je izvještaj o proizvođačkim cijenama pokazao da su inflacioni pritisci i dalje prigušeni, što znači da nema razloga za zaoštravanje monetarne politike.

Upravo labava monetarna politika američke centralne banke, Federalne rezerve (FED), uz naznake jačanja ekonomije, predstavlja glavni podsticaj rastu cijena dionica, pa se ulagači nadaju da će banka i dalje štampati svježi novac.

Od početka godine Dow Jones porastao je skoro 11, a S&P 500, 9,6 odsto. Nakon tako snažnog rasta u tako kratkom periodu, mogla bi uslijediti korekcija na niže, pa su ulagači oprezni, na što ukazuje obim trgovanja ispod prosjeka.

Zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta američke privrede, najveći dobitnici su bile dionice u energetskom i građevinskom sektoru. S&P indeks energetskog sektora porastao je 1,3 odsto, dok je indeks građevinskog sektora skočio 1,5 odsto.

Nakon zatvaranja Vol strita, pod pritiskom se našao finansijski sektor jer je Ftaj objavio izvještaj o mogućim posljedicama za 18 američkih banaka kada bi se situacija u ekonomiji pogoršala, a one ostale pri svojim planovima o isplati dividende i otkupu vlastitih dionica.

U produženom elektronskom trgovanju cijene dionica JPMorgan Chasea i Goldman Sachsa pale su oko dva odsto.

Bonus video: