Radnici strahuju od katanca za Solanu

"Čovjek se razboli, a mašina pokvari. Nažalost, eksperata za tu mašinu nema u Crnoj Gori ali već sjutra stiže specijalizovana ekipa koja će kvar sanirati brzo", kazao je Iković
2 komentar(a)
Solana, Foto: Samir Adrović
Solana, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 13.03.2013. 20:28h

Uprkos nedavno postignutom dogovoru u kabinetu gradonačelinika Ulcinja Nazifa Cungua, sindikat Solane ponovo je juče optužio upravu i vlasnike da im je krajnji cilj zatvaranje fabrike. Kao razlog za to, u sindikatu su naveli kvar na izmjenjivaču toplote zbog čega solana već 10-15 dana ne proizvodi so.

“Ništa ne poštuju iz dogovora kod Cungua. Neće da poprave mašinu niti ulažu centa u fabriku. Stanje je katastrofalno”, kazao je “Vijestima” predsjednik Sindikata Marko Miranović.

On je dodao da je u pitanju je oprema sa termalnim uljem koje zagrijano na visokim temperaturama preko velikih ventilatora, služi za sušenje soli.

Međutim, stečajni upravnik Milorad Iković juče je samouvjereno najavio da u aprilu počinju pripreme za ovogodišnju berbu soli.

“Čovjek se razboli, a mašina pokvari. Nažalost, eksperata za tu mašinu nema u Ulcinju niti u Crnoj Gori ali već sjutra stiže specijalizovana ekipa iz regiona koja će kvar sanirati veoma brzo. Osnovni cilj klasičnog stečaja je naći kupca, prodati imovinu i izmiriti povjerioce. Ali mi ćemo, svejedno, opet imati berbu”, kazao je Iković.

Na nedavnom sastanku predstavnici stečajne uprave i Eurofonda koji kontroliše i biznismen Veselin Barović, većinskog vlasnika fabrike, sindikata firme i Unije slobodnih sindikata dogovorili su da u naredna četiri mjeseca neće biti otpuštanja radnika, da radnici sa stečajnom upravom zaključe ugovor o radu na određeno vrijeme na četiri mjeseca. Svi učesnici sastanka bili su saglasni da Solana mora nastaviti da proizvodi.

Iković je izrazio skepsu u vezi s novim, petim nadmetanjem za prodaju Solane, najavljenim za petak.

“Opet ne vjerujem da će biti zainteresovanih, ali vidjećemo”, kazao je on. Na prošlom, cijena je bila 225 miliona eura.

Osim atraktivnog zemljišta u zaleđu Velike plaže, ponuđena je i kompletna mehanizacija za sakupljanje i proizvodnju soli kao i svi objekti.

Solani je programirani stečaj uveden 2005. zbog duga od 13.000 eura. Sadašnji dug ulcinjske kompanije iznosi više od tri miliona eura. Zemljište Solane je 2008. izmjenama prostornog plana pretvoreno u građevinsko s mogućnošću gradnje turističkog naselja. Ipak, u julu ove godine Skupština je, na zahljev opozicije koju su podržali SDP i poslanici albanskih partija, utvrdila prenamjenu tog prostora u zaštićeno zbog čega se Barović žalio Ustavnom sudu i taj postupak je u toku.

Tako se nastavlja farsa sa poslovanjem i eventualnim opstankom jedine fabrike soli na ovom dijelu Balkana. Veliki dio opreme skoro da i nije za upotrebu, čuvena sakupljačica soli, svojevremeno revolucinarno otkriće tadašnjeg tima koja je trebalo da zamijeni „lopataše“ odavno je u starom gvožđu, uprava ne poštuje zakone, a Vlada sve samo posmatra.

Još rade bez koncesije

Iković nije htio da odgovori na pitanje kako firma, koja je u stečaju, može od Vlade dobiti bilo kakvu koncesiju, pa i Solana u ovom slučaju za korišćenje morske vode. “Nemojte me pitati o tome”, kazao je Iković.

Solana je i lani, suprotno zakonu, imala prećutnu saglasnost Vlade za izvlačenje morske vode sa svojih crpnih postrojenja u Đeranama. To je potvrđeno i na nedavnom sastanku kod Cungua.

Samo je još nejasno da li Vlada kroz prste gleda Eurofondu Veselina Barovića, koji neće ili ne može da plati oko tri miliona eura duga da bi firma izašla iz stečaja, ili je bolećiva prema radnicima ili možda prema mještanima, kojima je solana više od istorije.

Bonus video: