Medojević: Izdajnik ko podrži Đukanovića i Deripasku

Želja Pozitivne je da se sačuva takav veliki sistem, uključujući cijeli reprolanac, ali sa druge strane, nismo spremni da to podržimo po svaku cijenu, istakao je Bojanić
71 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.03.2013. 18:02h

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da one partije i poslanici u vladajućoj koaliciji kojima je interes države i crnogorskog naroda važniji od punjenja privatnih računa premijera Mila Đukanovića i vlasnika CEAC-a Olega Deripaske, treba da izađu iz ove “izdajničke Vlade”.

“Svako ko podrži predlog Đukanovića i Deripaske 'o spasavanju Kombinata aluminijuma' koji predviđa da se država Crna Gora dodatno opljačka za 260 miliona eura, za nas u DF-u je direktni saučesnik u najvećoj izdaji nacionalnih interesa u novijoj istoriji”, izjavio je “Vijestima” Medojević.

Za sada ne postoji skupštinska većina za izglasavanje plana o spasavanju Kombinata aluminijuma. Nakon neslaganja u vladajućoj koaliciji, DPS predlaže isplatu ruskog suvlasnika sa 40 ili 51 milionom (sa kamatama) i preuzimanje dugova, drugih obaveza, što iznosi preko 180 miliona. Sa subvencijama za struju će iznositi značajno više. SDP se izjasnio da je stečaj realna opcija dosadašnjeg rada Vlade.

Predsjednik SNP-a Srđan Milića je kazao da su predlozi Vlade o spasavanju KAP-a u sadašnjoj varijatni neprihvatljivi, ali da je SNP spreman da razgovara sa Vladom i nađe model konkretizacije zaključaka koji se tiču rješavanja odnosa u trouglu Elektroprivreda - KAP - država. U SNP-u sada ne podržavaju stečaj, iako su ga prije godinu predlagali.

Medojević smatra da su ovo sudbonosne odluke i da svaka stranka računajući i SNP treba da zauzmu jasan i nedvosmislen stav.

“Za DPS već znamo da će ćutke podržati svog vođu da uveća ovaj konto od 6,25 milijardi dolara na privatnim računima u Švajacarskoj”, dodao je Medojević.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kaže da nijedna od tri ponuđene opcije za spas KAP-a nije prihvatljiva za građane i Pozitivnu i da ne može prognozirati ko bi činio skupštinsku većinu.

“Niko ozbiljan i dobronamjeran ne može insistirati da poslanici, bez pune informacije, kako o dosadašnjem poslovanju, tako i o budućim planovima i projekcijama, mogu donijeti odluku tešku više stotina miliona eura. Naročito je neophodno dobro provjeriti i nedvosmisleno utvrditi dugovanja između KAP-a i većinskog vlasnika”, smatra Bojanić.

Želja Pozitivne je, dodaje Bojanić, da se sačuva takav veliki sistem, uključujući cijeli reprolanac, “ali sa druge strane, nismo spremni da to podržimo po svaku cijenu”. “Tražićemo održivo rješenje, ali isto tako, ako ga ne nađemo bićemo potpuni jasni u stavu da ne vidimo smisao daljeg mrcvarenja, i zaposlenih i svih građana Crne Gore”, zaključio je Bojanić.

Mogu da raskinu sa CEAC-om bez arbitraže

Medojević napominje da “za raskid ugovora za KAP sa CEAC-om ne treba nikakva revizija niti arbitraža”.

“Raskidna klauzula ugovora je neplaćanje tri mjesečne fakture EPCG. Ovi nijesu platili sedam. Ugovor se raskida odmah, a onda se pokreće krivična istraga u Crnoj Gori zbog plačke i kriminala. Ne priznajemo nikakve garancije, dugove i kredite za koje postoji osnovana sumnja da su plod korupcije i kriminala od strane Đukanovića i Deripaske”, objasnio je Medojević.

On smatra da bi nezavisna revizorska i avokatska kancelarija mogla da pripremi parnicu i odštetni zahtjev za nadoknadu štete koju je pretpjela Crna Gora “od strane Rusala i Glenkora”.

Bonus video: