Porez po kućama

Oporezivanje građana koji rade na crno donijelo bi u budžet do 15 miliona

Rašović smatra da skrivanjem, odnosno nergistrovanjem djelatnosti, država ostaje uskraćena za porez na dobit
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 19:43h

U Crnoj Gori 30 000 građana radi na crno. Na njihove zarade se plaća ili minimalni porez ili ne plaća uopšte.

"Efekti po osnovu oporezivanja tih "zarada", bili na nivou nekih 10 do 15 miliona eura" smatra Ana Rašović iz Unije poslodavaca.

Većina njih je uposlena upravo u neregistrovanim objektima, zato je Unija poslodavaca pokrenula inicijativu da se donese zakonsko rješenje kojim bi se ovi objekti uveli u legalne tokove.

Rašović smatra da skrivanjem, odnosno nergistrovanjem djelatnosti, država ostaje uskraćena za porez na dobit, poez na dohodak, doprinose po osnovu obaveznog socijalnog osiguranja, različite takse i naknade na lokalnom nivou, a kasnije, sobzirom da imamo problem nedostatka sredstava u budžetu se taj problem prelivan a postojeće poslodavce.

Prošle godine Turisticka inspekcija je donijela 430 rješenja o zabrani rada, zapečatila 218 objekata a zbog povrede pečata podnešene su 4 krivične prijave. Tržišna inspekcija je utvrdila 295 nepravilnosti. Riječ je mahom o zanatskim djelatnostima.

Vojislav Delić, iz Zanatsko preduzetnička komora kazao je da ta organizacija svaku inicijativu u suzbijanju sive ekonomije želi da podrži. "Međutim, moram da kažem da mi u Zanatskoj komori imamo regulisano sve vezano za obavljanje zanatskih djelatnosti zakonom. Naš problem je zašto se ne primjenjuje ono što se reguliše zakonom" kazao je Delić.

Eventualne poreske olakšice bi, smatra Delić, privukle više zanatlija da se registruju.

"Ja sam uvjeren da bi država na taj način prikupila mnogo više sredstava, ali to i nije toliko bitno koliko je bitno da svi uđemo u legalne tokove. Da imamo prijavljenu djelatnost, gledajte čuda, sad se dešavaju sasvim nevjerovatne stvari, da ljudi obavljaju djelatnost a na evidenciji su za nezaposlene" kaže Delić.

Inicijativa da se zakonski uredi poslovanje ovih objekata je tek podnijeta komsiji za suzbijanje sive ekonomije i trebalo bi da dobije oblik koji je primjenjiv u praksi. Potrebno je još razgraničiti nadležnosti inspekcija i usaglasiti brojna zakonska rješenja.

Galerija