Vlada za penzionere uzela 12 miliona, a vraća milion i po

Penzije su trebale da budu povećane za 3,3 odsto, pa je onaj ko prima 100 eura za godinu zakinut za 39,6 eura
51 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 08:49h

Penzioneri će po osnovu jednokratne novčane pomoći i subvencija za odmor i oporavak iz Fondapenzijskog i invalidskog osiguranja ove godine dobiti 1,55 miliona eura. To je za 900.000 više nego što je bilo planirano, ali i osam puta manje od onoga što im je Vlada uzela jer ovogodišnje penzije njenom odlukom, a aminovanjem vladajuće parlamentarne većine, nisu usklađene sa inflacijom.

Vlada je uz podršku parlamentarne većine krajem prošle godine izmijenila zakon o PIO čime je zakinula penzionere za 12 miliona eura kako bi smanjila manjak u državnoj kasi. Prema nezvaničnoj procjeni penzije su ove godine trebale da budu povećane za 3,3 odsto, pa je onaj ko prima 100 eura za godinu zakinut za 39,6 eura, a sada će od te iste Vlade dobiti pomoć od 30 do 50 eura.

Prema podacima Saveza udruženja penzionera (SUP) penzije prima oko 110.000 građana, dok će između 25 i 27 hiljada imati pravo da konkuriše za ovu pomoć.

Vršilac dužnosti predsjednika SUP-a Branko Vešović, rekao je “Vijestima” da će jednokratna pomoć penzionerima ove godine biti isplaćena u dvije tranše, i to do 15. jula i do 15. decembra.

“Visina jednokratne pomoći kretaće se u iznosu od 30 do 50 eura, a opštinska udruženja su autonomna da novac raspodijele onima kojima je najpotrebniji. Uz sredstva iz budžeta biće raspodijeljen i novac koji se prikuplja po osnovu članarina u Savezu”, naveo je Vešović.

Prema njegovim riječima, proteklih godina jednokratnu pomoć je primalo između 16 i 17.000 penzionera, dok ove godine očekuju u Savezu da će pomoć biti podijeljena za 25 do 27.000 penzionera.

Vešović je napomenuo da mjesečna visina penzije prilikom donošenja odluke o raspodjeli novca nije glavni, već samo jedan od više kriterijuma koji će komisije udruženja uzimati u obzir.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja „Vijestima“ je saopšteno da od početka reforme penzionog sistema preduzimaju brojne aktivnosti na poboljšanju materijalnog položaja penzionera, koje se odnose na jednokratne pomoći, subvencije u nabavci prehrambenih proizvoda, materijalne pomoći lokalnim udruženjima penzionera i subvencioniranje odmora i rekreacije u odmaralištima u Žabljaku i Ulcinju.

“Visina jednokratne pomoći kretaće se u iznosu od 30 do 50 eura"

“Za finansiranje tog programa u ovoj godini predviđeno je 300.000 eura za jednokratne novčane pomoći penzionerima i 350.000 eura za subvencioniranje odmora i oporavka penzionera. Vlada će, takođe, obezbijediti i dodatni novac od 300.000 eura za jednokratne novčane pomoći koje će biti isplaćene u 2013. godini, kao i 600.000 eura za troškove sufinansiranja u rješavanju stambenih potreba penzionera”, saopštili su iz Fonda PIO.

Iz Fonda je objašnjeno da se „jednokratne novčane pomoći penzionerima isplaćuju preko opštinskih udruženja, a kriterijume za dobijanje ove pomoći koje je utvrdio Savez udruženja penzionera su: stambena neobezbijeđenost, zdravstveno stanje, broj članova domaćinstva koji se izdržava od penzije, visina penzije i stalni prihodi domaćinstva i drugi elementi koji utiču na materijalni položaj penzionera.

Galerija

Bonus video: