Na Lugovima dvije kule od 11 spratova

Fudbalski klub „Mogren” dobio urbanističko-tehničke uslove za izradu projekta budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa
100 pregleda 26 komentar(a)
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.03.2013. 15:10h

Fudbalski klub “Mogren“ dobio je urbanističko- tehničke uslove za izradu projektne dokumentacije budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa, na mjestu sadašnjeg stadiona „Lugovi“, na samom ulazu u Budvu, kojim je predviđena i izgradnja dvije višespratne kule.

Jedna od najatraktivnijih parcela u gradu od 1,2 hektra zemlje, podijeljena je u dvije urbanističke parcele, na kojima je DUP-om predviđena izgradnja gotovo 100 hiljada kvadrata prostora, uglavnom hotelskog, ali i apartmana za tržište.

Kako se navodi u izdatim uslovima, osim izgradnje hotelskih kapaciteta i apartmana, prioritetna namjena prostora su i sportsko-rekreativni sadržaji, pa su, osim fudbalskih terena, na tom potezu planirani i velnes centri, teretane i ugostiteljski sadržaji.

U tom kvartu, kako se navodi u izdatim uslovima, predviđena je mogućnost izgradnje dvaju objekata, tipa kule, koji, kako piše, „čine glavne vizuelne repere istočnog dijela područja“.

Kako je pojašnjeno, izgradnjom kula bi se omogućilo oslobađanje parcele za “razvoj sportsko-rekreativnih sadržaja na otvorenom“

Kako je pojašnjeno, izgradnjom kula bi se omogućilo oslobađanje parcele za “razvoj sportsko-rekreativnih sadržaja na otvorenom“.

Još ranije, “Monitor” je objavio da su izmjenama i dopunama DUP-a “Budva centar“, na mjestu sadašnjeg stadiona “Lugovi”, ucrtane dvije jedanaestospratne kule-bliznakinje.

Fudbalski klub “Mogren”, čiji je dugogodišnji predsjednik lider budvanskog DPS-a Boro Lazović, i u čijoj su upravi najuticajniji ljudi metropole turizma, jedan je od najvećih zemljoposjednika u Budvi.

Skupština opštine Budva, glasovima odbornika DPS-a i SDP-a, uprkos oštrom protestovanju opozicije i bivših vlasnika, predstavnika staromještanskih porodica, donijela je prije šest godina odluku da se FK „Mogren“ ustupi oko 90.000 kvadrata opštinske zemlje, od kojih 82.000 u naselju Dubovica, namijenjene za izgradnju novog fudbalskog stadiona, kao i 7.000 kvadrata na lokalitetu Lugovi, gde se nalazi stadion kluba.

Upravo parcela na Lugovima, za koju su dobijeni urbanističko-tehnički uslovi, čime je započeta procedura za dobijanje građevinske dozvole, jer je prethodno FK “Mogren” dobio i nekoliko saglasnosti, počev od Opštine, “Vodovoda”, do Agencije za zaštitu životne sredine, ponovo je krajem prošle godine vraćena u stoodstotno vlasništvo kluba.

Fudbalski klub „Mogren“ je, uoči ljeta, raskinuo ugovor sa inostranim partnerima, sa kojima je formirao novo preduzeće, i ponovo u svoje vlasništvo vratio parcelu na Lugovima.

Naime, fudbalski klub je sa firmom “Amsone enterprises Montenegro”, čiji je osnivač kiparska kompanija “Amsone enterprises ltd”, te firmom “Nova star cg” d.o.o. Budva, osnovao novu kompaniju “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine do prije pola godine bilo uknjiženo 12.000 kvadrata zemljišnog kompleksa na kome je stadion Lugovi, jedina neizgrađena parcela u prvoj građevinskoj zoni.

Fudbalski klub „Mogren“ je, uoči ljeta, raskinuo ugovor sa inostranim partnerima, sa kojima je formirao novo preduzeće, i ponovo u svoje vlasništvo vratio parcelu na Lugovima

Ugovor o zajedničkom poslu, koji je “Mogren” zaključio sa te dvije firme, bio je pod lupom specijalnog tužioca za organizovani kriminal.

I ta kompanija je imala ambiciozni plan da izgradi stambeno- poslovni centar.

Mještani traže svoju đedovinu

Parcele na Lugovima, koje se vode na FK “Mogren”, a za koje su izdati urbanističko-tehnički uslovi, već punu deceniju su predmet restitucije.

Bivši vlasnici su u nekoliko navrata javno protestovali, čak i prije osam godina blokirali izgradnju pojedinih objekata na stadionu namijenjenih, kako je tada uprava kluba isticala, potrebama fudbalera i stručnog tima, tražeći od Opštine da im vrati imovinu.

Da su parcele po sporom navodi se i u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, gdje je tužbe za povraćaj podnijelo nekoliko porodica starosjedilaca Ivanović, Jovanović i Rajković.

Bonus video: