RAE da vrati novac koji je ukraden građanima

Goran Đurović smatra da potrošači struje moraju biti obeštećeni zbog nezakonitih cijena struje
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 19:27h

“Zahvaljujući ranijim presudama Upravnog suda, Regulatorna agencija za energetiku je morala da smanji prethodno nezakonito odobreni prihod EPCG za preko 50 miliona eura u prethodne dvije godine, ocijenio je predstavnik grupe građana koja godinama tuži RAE Goran Đurović, koji smatra da to i sada mora biti tako.

“To je jedini razlog zašto cijena struje nije mijenjana skoro tri godine, a početkom 2011. godine je čak morala da se smanji nakon četvrte presude u korist građana”, naveo je Đurović u saopštenju.

Upravni sud je nedavno proglasio nezakonitim cijene struje za privredu i domaćinstva od decembra 2011. godine. Predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović saopštio je da odluka tog suda ima pravne posljedice i da je suština da je poništena nezakonita odluka i da je nastala pravna situacija kao da takva odluka nije ni donijeta.

Iz RAE je rečeno da će poštovati odluku suda iako ona “ne proizvodi nikakve pravne posljedice”. Poskupljenje struje iz januara prošle godine bilo su uzrok serije građanskih protesta na kojima su tražene ostavke članova RAE i ukidanje odluke.

Đurović je podsjetio da grupa građana u kojoj su on, Daliborka Uljarević i Stevo Muk od decembra 2008. godine podnose tužbe Upravnom sudu i osporavaju odluke RAE kojima se utvrđuju cijene struje.

“Nikada do sada nije se radilo o tehničkim nedostacima odluka RAE koje ne proizvode pravne posljedice kako to pokušavaju godinama da prikažu članovi Odbora. Odluke RAE su bile suprotne Pravilima za izmjenu tarifa i Zakonu o energetici, u najvećem dijelu neobrazložene i zasnovane na neodgovarajućim podacima. Na osnovu presuda Upravnog suda donijete su nove odluke kojima su ispravljeni propusti koji se mjere novčanom vrijednošću od preko 50 miliona eura”, kazao je on.

Đurović očekuje da će “morati da se ponovi isti scenario, odnosno da će Odbor RAE u zakonskom roku morati da donese novu odluku kojom će ispraviti propuste iz oborene odluke”.

“Odbor RAE će teško naći potrebnu dokumentaciju kojom će moći da obrazloži svoje odluke da EPCG odobri zahtijevane prihode”, naveo je Đurović, i istakao da Odbor RAE kontinuirano štiti interese EPCG, a ne interese građana zbog čega je, između ostalog, uspostavljen i da je vrijeme da se pokrene pitanje njihove odgovornosti.

On smatra da Skupština mora da se bavi tim pitanjem te da je novi Zakon o energetici ili makar njegove izmjene, odavno potreban.

“Mora se promijeniti način izbora Odbora RAE. Proces izbora se mora u potpunosti odvojiti od Vlade kako bi se smanjio uticaj koji je očigledan”, rekao je on i dodao da u Odboru mora postojati i član NVO sektora.

EPCG ne može zadržati protivpravno stečenu dobit

Na komentar Odbora RAE da odluke Upravnog suda nemaju posljedice reagovao je i advokat MANS-a Veselin Radulović koji je istakao da takve izjave pokazuju da “članovi te agencije smatraju da za njih zakoni i presude ne važe i da su odlučni da nastave sa zloupotrebom službenog položaja na štetu svih građana”.

“Tako članovi RAE poručuju da će presudu poštovati, jednako kao što su poštovali i prethodnih pet presuda Upravnog suda i još jedne odluke Ustavnog suda, kojima je utvrđeno da su njihove odluke koje su bile osnov za višemilionsku pljačku građana Crne Gore, nezakonite”, kazao je Radulović, i poručio da su sve posljedice koje je proizvela nezakonita odluka, takođe nezakonite.

“Sudije i tužioci bi morali znati i da je korist koju je EPCG stekla na osnovu nezakonite odluke protivpravna. Takođe im poručujemo da u pravnoj državi niko ne može zadržati korist stečenu nezakonito i protivpravno”, kazao je on.

Radulović je najavio da će MANS podnijeti tužbu redovnom sudu protiv RAE i EPCG radi naknade štete koju je MANS pretrpio primjenom nezakonite odluke.

Galerija

Bonus video: