Arsenalci ne isključuju ni proteste na ulicama

NVO „Arsenal“ osnovalo je 366 od ukupno preko 450 radnika Arsenala koji su proglašeni tehnološkim viškom i otpušteni nakon što je Vlada Crne Gore u jesen 2006
104 pregleda 3 komentar(a)
NVO Arsenal, Foto: Siniša Luković
NVO Arsenal, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.02.2013. 15:10h

Pokretanje prodaje pogona Opatovo, konačni završetak likvidacije MTRZ „Sava Kovačević“ i izgradnja davno obećanih stanova na lokaciji Lukovića barake, prioriteti su kojima će se u narednom periodu posvetiti NVO „Arsenal“ - konstatovano je na sinoć održanoj izbornopj Skupštini te organizacije koja okuplja otpuštene radnike istoimenog bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta.

Kako se čulo, NVO „Arsenal“ osnovalo je 366 od ukupno preko 450 radnika Arsenala koji su proglašeni tehnološkim viškom i otpušteni nakon što je Vlada Crne Gore u jesen 2006, za samo 3,26 miliona eura prodala moderno vojno brodogradilište kanadskom milijarderu Piteru Manku kao plac za izgradnju stanova za prodaju na tržištu i marine za mega jahte.

Podnoseći izvještaj o radu za period od jula 2007 kada je Arsenal predat Manku a radnici dobili otkaze, do kraja 2012, predsjednik NVO „Arsenal“ Budimir Cupara posebno je istakao veliki otpor koji su predstavnici te NVO –pravnog nasljednika sindikata ugašenog tivatskog vojnog brodogradilišta, u proteklih pet godina imali od predstavnika Vlade Crne Gore i Opštine Tivat, zbog čega još uvijek nije realizovan glavni dio obaveza koje je država preuzela u ljeto 2007, da bi što prije izbacila radnike Arsenala iz firme koju je predala Manku.

„Još uvijek nije počela izgradnja davno obećanog poslovno-stambenog kompleksa na lokaciji Lukovića barake u kojoj bi i 75 naših članova-bivših radnika Arsenala trebalo da dobije stanove pod relativno povoljnim finansijkim uslovima. Opština Tivat je u tome do sada pokazala izuzetno veliku inertnost i do dana današnjeg nije usvojena revizija projekta tog kompleksa u kojoj bi se morali otkloniti nedostaci na koje smo ukazali Opštini i projektantu, firmi „Gradis“ iz Nikšića.

Do danas ništa nije učinjeno na planu prodaje pogona Opatovo od čega mi, penzioneri i bivši radnici Arsenala trebamo dobiti 70 posto novca, a tek smo prije nekoliko mjeseci dobili uvid u proces likvidacije Arsenala koji do danas nije okončan, iako po dogovoru iz 2007, mi treba da dobijemo sav novac koji ostane na računu firme nakon što se likvidacija završi",- kazao je Cupara dodajući da su radnici koji očekuju stanove na Lukovića barakama, već prikupili novac za plaćanje svog dijela obaveza u izradi planske dokumentacije, „ali još nismo dobili odgovor od Opštine Tivat zašto se sa svime stalo i što se čeka da se konačno krene u realizaciju ovog projekta“.

Predsjednik Skupštine NVO „Arsenal“ Slobodan Bulajić naglasio je da je „Opština Tivat nama bila loš partner za realizaciju projekta na Lukovića barakama, što se potvrdjuje kroz niz primjera“.

„Sa njima ništa nismo postigli ni nakon pet godina i izgleda da smo se 2007 lakše nagodili sa Vladom oko naših otpremnina, nego sa našom lokalnom upravom oko naših životnih problema- krova nad glavom.

Stoga ćemo se po svoj prilici morati okupiti sa porodicama ispred Opštine da nam objasne što su do sada učinili da se realizuju zaključci iz sporazuma Sindikata Arsenala, Opštine i Vlade iz 2007",- kazao je Bulajić dok je Petar Erceg pozvao prisutne „da budemo opet jaki, jedinstveni i odlučni kao 2005“ kada su „arsenalci“ organizovali niz štrajkova i protesta u Arsenalu i na ulicama Tivta.

Prisutni su sa velikim negodovanjem primili informacije o toku likvidacionog postupka Asenala o kojima ih je izvjestio Bulajić, ističući da krajem novembra 2011 na računu MTRZ „Sava Kovačević“ u likvidaciji, bilo oko 440 hiljada eura, da je je oko milion ipo eura potrošeno na razne troškove, prvenstveno sudske.

Zanimljivo je da je preko pola miliona eura od para koje bi trebale pripasti otpuštenim radnicima Arsenala, ovako ili onako, uzela ili potrošila Vlada – 336.100 eura nenaplaćenog tzv „libijskog duga“, 136 hiljada eura za sklanjanje hemikalija iz Arsenala i Opatova i 93.500 eura za remonte plovila MCG.

Prisutnih 175 delegata na Skupštini, sinoć je tajnim glasanjem izabralo novu Skupštinu NVO Arsenal koju čini 27 opunomoćenih predstavnika, a za predsjednika te NVO u još jednom mandatu izabran je inženjer Budimir Cupara. Pored njega, u sedmočlani novi Upravni odbor imenovani su i Darko Botica, Branka Božović, Slobodan Bulajić, Joško Luković, Milinko Papović i Slobodan Vučetić.

Da Porto Montenegro više zapošljava Tivćane

"Gdje su te hiljade novih radnih mjesta koje su nam obećali u Porto Montenegru nakon što su srušili Arsenal koji je hranio stotine ovdašnjih porodica.

U Porto Montenegru anas radi samo nekoliko desetina Tivćana,“ – čulo se na Skupštini, uz zaključak da NVO „Arsenal“ insistira kod menadžmenta Mankove kompanije da zaposli mnogo više od tek 20-tak bivših radnika Arsenala i otprilike toliko njihove djece, koliko je do sada dobilo posao u firmi zbog koje je uništen stari Arsenal.

Bonus video: