Pakleni plan za spas KAP-a: Vlada daje euro, a građani 230 miliona

Predstavljen pakleni plan spasavanja KAP-a prema kojem bi i dalje uzimali poreskim obveznicima
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.02.2013. 16:04h

En plus grupa Olega Deripaske traži od Vlade da u narednih pet godina, računajući od 1. januara 2013, isplati državnoj ruskoj VTB banci 40 miliona duga plus 11 miliona eura kamata za njegovih 29,4 odsto akcija. To je uslov da bi Vlada sprovela jednu od glavnih opcija koju zagovara - da od 1. juna ove godine preuzme kontrolu nad Kombinatom aluminijuma, a da bi omogućila nastavak proizvodnje u fabrici država planira da preuzme još najmanje 180 miliona eura ostalih dugovanja i obaveza.

To je prva opcija “rješavanja krize” u ovoj kompaniji u zvaničnoj vladinoj informaciji upućenoj parlamentu, koju “Vijesti” imaju, a ministar ekonomije Vladimir Kavarić juče je o varijantama za KAP govorio na skupštinskom Odboru za ekonomiju.

Vlada Mila Đukanovića je i odobrila potpisivanje ugovora sa Deripaskom 2005. godine, koji se pokazao pogubnim,i ova na čijem je sada čelu predlaže skup model za poreske obveznike.

Vlada bi, piše u informaciji, preuzela 103 miliona eura kredita KAP-a prema VTB i OTP banci pokrivenih državnim garancijama, oko 53 miliona eura KAP-ovog duga za struju, kao i 11 miliona eura duga za struju koji će nastati od 1. januara do 1. juna 2013. i obezbijedila oko 12 miliona eura za otpremnine 700 prekobrojnih radnika. Garantovala bi KAP-u cijenu struje od 27,5 eura po megavatu tokom narednih šest godina, plaćajući razliku do tržišne cijene.

Već povučeno 4 miliona kredita

KAP-u bi, prema tom scenariju, ostale neplaćene obaveze za beneficirani radni staž radnika u iznosu od tri miliona, nedospjele zarade i porezi za decembar 2012. u iznosu od 2,5 miliona eura, obaveze prema Stambenom fondu od 2,5 miliona eura, odložene poreske obaveze od devet miliona i troškovi pravnih sporova procijenjeni na oko pet miliona eura.

Ovaj plan pripremljen je nakon sastanka potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, Kavarića, premijerovog savjetnika Ranka Milovića i pomoćnika ministra ekonomije Dragana Kujovića sa predstavnici KAP-a i En plusa 5. februara ove godine. Lazović se juče nije pojavio na Odboru, a poslanik SDP-a Damir Šehović je saopštio da je za tu partiju prihvatljiv programirani stečaj.

Javnosti je juče otkriveno da je ruska VTB banka za prva dva mjeseca 2013. godine već naplatila po dva miliona eura glavnice duga KAP-a. Plaćeno je 2012. 23,4 miliona kredita. Jedina obaveza Rusa u ovom scenariju bila bi da nakon isplate duga VTB banci vrate Vladi 29,4 odsto akcija za svega jedan euro, a koje bi stekli nakon konverzije 80 miliona eura svojih potraživanja.

Druga opcija neizvjesni stečaj

Druga opcija Vlade je uvođenje stečaja u KAP koji bi automatski značio raskid privatizacionog ugovora. Državne garancije u iznosu od 110 miliona eura za KAP-ove kredite OTP-u i VTB-u odmah bi bile naplaćene, a većina radnika bi bila upućena na Biro rada po automatizmu.

Stečajna uprava angažovala bi samo neophodne radnike, a procjena je da bi u tom slučaju za mjesečno održavanje proizvodnje oko 50.000 tona godišnje bilo potrebno sedam miliona eura mjesečno uz pretpostavku da EPCG fakturiše 28 eura po megavatu struje, a da je prosječna prodajna cijena 2.207 dolara po toni metala.

U slučaju stečaja Vlada bi za otpremnine radnika KAP-a i Boksita trebalo da obezbijedi između 20 i 25 miliona eura, a svoja potraživanja od KAP-a zbog naplaćenih garancija od 110 miliona mogla bi naplatiti iz stečajne mase. Vrijednost KAP-a u slučaju stečaja bila bi znatno umanjena, a opasnost za opstanak fabrike bi bila mogućnost da EPCG pod pritiskom A2A odustane od isporuke struje kompaniji sa takvim statusom.

Tosjali bi da Vlada plati 416 miliona

Treća opcija predstavlja ponudu turske Tosjali grupe koja je ponudila da uloži 450 miliona eura kroz tri projekta i izgradi novu elektranu na rudokopu Maoče i da KAP i Boksite preuzme za euro, ali od Vlade traže da preuzme dugove i oslobodi ih plaćanja dažbina u ukupnom iznosu od 416 miliona.

Turci traže od Vlade da preuzme kredite KAP-a pokrivene državnim garancijama od 110 miliona, 45 miliona duga za struju, potencijalne sudske troškove od 5 do 10 miliona, obavezu eksproprijacije zemljišta u narednih 40 godina procijenjenu na 104,3 miliona i da oprosti koncesije za kopanje rude u Nikšiću i Pljevljima od 152 miliona eura. Potencijalni investitor želi da zaposli 400 radnika u KAP-u, a država bi morala da obezbijedi 13,5 miliona eura za otpremnine ostalima.

Investitor od EPCG traži struju po cijeni od 27,5 eura po megavatu, a država bi morala da obezbjeđuje do regulisane cijene do 40 eura, oko 9,37 miliona eura subvencija godišnje. Pod pretpostavkom da regulisana cijena bude na sadašnjem nivou od 46,6 eura po megavatu, država bi Turcima godišnje trebalo da obezbijedi 14,7 miliona eura. Za Boksite nude ulaganje od 6 miliona i da zaposle 100 ljudi, a za višak radnika država obezbijedila oko 3,5 miliona za otpremnine.Kad izgradi TE na rudokopu Maoče Tosjali planira da zaposli 550 ljudi.

Na osnovu predloženog, Vlada je Skupštini predložila tri zaključka kojima traži odriješene ruke da sa En plus grupom reguliše međusobne odnose. Među ponuđenim alternativama nema plana za gašenje KAP-a.

Bonus video: