Menadžment KAP-a: Vlada i fakultet davali pogrešne podatke

"Za razliku od Ekonomskog fakulteta, kompanija Deloitte ima besprekornu reputaciju u svijetu”, navedeno je u reagovanju
4 komentar(a)
KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.02.2013. 09:43h

Povodom teksta „Vlada ih pustila da friziraju podatke“, u kojem su objavljeni podaci Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora o poslovanju Kombinata aluminijuma i njegovog suvlasnika CEAC-a, reagovala je uprava KAP-a.

„Članak nanosi štetu poslovnoj reputaciji Centralno-evropske aluminijumske kompanije, kao akcionara Kombinata aluminijuma Podgorica i zadržavamo pravo da od MANS-a zatražimo nadoknadu štete sudskim putem.

Očigledno, istovremeno sa korišćenjem činjenica koje ne odgovaraju stvarnom stanju, uzrok pojavljivanja ovog članka je krajnje niska kompetentnost 'eksperata' takozvanog 'Istraživačkog centra' MANS-a, kao i izvrtanje događaja u cilju neosnovanih optuživanja najvećeg inostranog investitora u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore. Upravo ove 'činjenice' i dale su mogućnost autorima članka da donese zaključke koji su daleko od istine.

Tako se u članku tvrdi, da je CEAC, navodno, nakon kupovine KAP-a 'falsifikovao knjigovodstveni izvještaj u cilju smanjenja vrijednosti KAP-a' na štetu Vlade i manjinskih akcionara. Ovakva izjava ne odgovara stvarnosti.

Podsjetićemo, nakon što je preuzeo KAP, CEAC je angažovao nezavisnog revizora – Deloitte jednu od četiri najveće kompanije u ovoj oblasti – u cilju sprovođenja ponovne revizije. Provjerom je ustanovljeno da izvještaj preduzeća, koji je dostavljen prije privatizacije, nije pokazao realno finansijsko stanje KAP-a i stvarno stanje stvari u preduzeću. Između ostalog, iznos obrtnog kapitala KAP-a značajno je bio povećan. Osim ovoga, u izvještaju nijesu bile prikazane mnoge finansijske obaveze KAP-a, na primer, poreska dugovanja i uplate u socijalni fond, razni ekološki troškovi.

Drugim riječima, nakon zaključivanja ugovora, ispostavilo se da KAP ne raspolaže sa dovoljnim obrtnim sredstvima za vođenje biznisa i da je opterećen velikim dugovima, većim nego što je navedeno u dostavljenom izvještaju kupcu akcija. Naravno, po svim pravilima finansijskog izvještavanja prikazana neslaganja su ispravljena. U toku 2006-2007. godine CEAC se bez rezultata trudio da, u direktnoj komunikaciji sa Vladom Crne Gore, reguliše probleme, koje je otkrio nakon kupovine KAP-a. Imajući u vidu da to nije uspjelo, u novembru 2007. godine CEAC je bio prinuđen da započne arbitražni postupak u Njemačkoj protiv Vlade Crne Gore na iznos 300.000.000 eura.

Takođe, ukazujemo da se rad Ekonomskog fakulteta obavljao po zadatku Vlade Crne Gore, upravo tokom pripreme za navedeni arbitražni postupak, te da su adekvatnost i objektivnost bilo kojih zaključaka ovog fakulteta, za taj period, pod velikim znakom pitanja. Za razliku od Ekonomskog fakulteta, kompanija Deloitte ima besprekornu reputaciju u svijetu”, navedeno je u reagovanju.

Bonus video: