Prosječna zarada u Fondu za zaštitu depozita 2012. bila 1.387 eura

Brojke pokazuju da je prosječna zarada u Fondu bila najveća u poređenju sa preostalih šest regulatornih agencija i Centralnom bankom
61 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Marković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Marković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.02.2013. 20:22h

Prosječna neto zarada u Fondu za zaštitu depozita, koji ima šest radnika, prošle godine je bila 1.387 eura. Prema podacima iz te institucije, dostavljenim Skupštini, zaposleni su prosječno sa toplim obrokom, regresom i zimnicom primali 1.507 eura.

Brojke pokazuju da je prosječna zarada u Fondu bila najveća u poređenju sa preostalih šest regulatornih agencija i Centralnom bankom. Raspon prošlogodišnjih prosječnih zarada zaposlenih kod regulatornih agencija (agencije za ljekove, elektronske medije, osiguranje, elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Komisija za hartije od vrijednosti i Regulatorna agencija za energetiku) kretao se od 639,5 eura pa do 1.201 eura. U vrhovnoj monetarnoj instituciji prosjek zarada zaposlenih bio je 699 eura.

Iz Fonda je objašnjeno i da su za 2012. izdvojili i 4.029 eura (bruto), odnosno 2.700 eura neto za zimnicu koju su dobili zaposleni. Po jednom zaposlenom zimnica je iznosila 450 eura.

Direktor Fonda Predrag Marković nedavno je u Skupštini objasnio da su, shodno preporukama Vlade, smanjili zarade zaposlenih u ovoj godini za tri odsto, naknade članovima upravnog odbora sveli na pola prosječne zarade, a predsjedniku odbora na jednu prosječnu zaradu.

Zarade zaposlenih u 2012. u Fondu su smanjene za sedam sedam odsto, a direktoru deset odsto. U Upravnom odboru fonda je viceguverner Centralne banke Velibor Milošević, Bojana Bošković iz Ministarstva finansija i dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Marko Backović.

Pravilnikom o sistematizaciji u Fondu za zaštitu depozita sistematizovano je osam radnih mjesta.

Bonus video: