Poljaci obilaze KAP, kriza sve dublja

Iz poljske Borišev grupe bili u Kombinatu i Boksitima, u Vladi tvrde da još pregovaraju sa ostalima
78 pregleda 4 komentar(a)
KAP radnici, Foto: Arhiva "Vijesti"
KAP radnici, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.02.2013. 10:08h

Još nema rješenja za nagomilane probleme u Kombinatu aluminijuma, a podgoričku kompaniju, kao i nikšićke Rudnike boksita juče su obišli inžinjeri iz novog potencijalnog strateškog partnera poljske industrijske grupacije Borišev.

“Poljaci se zanimaju za proizvodnju i preradu aluminijuma, Boksite i proizvodnju glinice. Zanima ih sve”, rekao je “Vijestima” predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić koji je objasnio da će predstavnici ovog potencijalnog investitora i sjutra snimati stanje u KAP-u.

Drugi dio predstavnika ove grupacije, prema njegovim riječima, juče je obišao nikšićke Rudnike boksita.

“Borišev grupacija sada se pretežno bavi preradom i trgovinom. Radi se o poznatoj grupaciji”, naveo je Dožić.

Proteklo pola godine predstavnici Vlade pregovarali su sa turskim Toščelikom i njemačkom HGL grupacijom, ali dogovora o preuzimanju KAP-a i Boksita još nema. Premijer Milo Đukanović uoči Nove godine najavio je da će rješenje biti poznato do kraja februara, ali kako sada stvari stoje mali su izgledi da će se to desiti.

“Pregovori oko Kombinata aluminijuma nisu završeni ni sa jednim potencijalnim investitorom. Više puta smo naglasili složenost situacije u KAP-u i da je potrebno preduzeti određene investicije koje bi vodile ka daljoj optimizaciji i stvaranju pretpostavki za profitabilnu aluminijumsku proizvodnju”, saopšteno je “Vijestima” iz Vlade.

Oni tvred da se “napori da animiraju nekog novog partnera odvijaju u kontinuitetu” i dodaju da uporedo sa tim traže rješenja za pitanje električne energije, dugove KAP-a i održavanje tekuće proizvodnje.

Investitori iz Poljske, kako su saopštili iz Vlade, pokazali su interesovanje da obiđu kompaniju i upoznaju se, na licu mjesta, sa načinom funkcionisanja KAP-a.

“Na osnovu skeniranja Kombinata će formirati odluku o eventualnoj zainteresovanosti. Dakle, ne radi se o zainteresovanim, već o potencijalnim investitorima. Što se tiče očekivanja Vlade od potencijalnih investitora, taj stav je poznat odavno i odnosi se na rješavanja problema snabdijevanja električnom energijom”, istakli su iz Vlade.

Iz izvršne vlasti zvanično su istakli da “na više nivoa u Vladi, intenzivno radimo na definisanju formule koja bi trebalo da znači dalju optimizaciju rada i stvaranje pretpostavki za njegovu trajnu održivost”.

“To se prije svega odnosi na snabdijevanje električnom energijom i tu očekujemo predloge rješenja u najskorijem roku”, saopštili su iz Vlade.

“Napori” Vlade da nađe novog “strateškog partnera” traju duže od godinu, kada je Skupština voljom SDP-a i opozicije usvojila zaključke da se raskine privatizacioni ugovor sa kompanijom Olega Deripaske, ali i pored više najava do sada nema rezultata.

Danas spisak za 310 prekobrojnih u proizvodnji

U KAP-u će danas biti objavljeni spiskovi za oko 310 radnika za čijim radom je prestala potreba u proizvodnji aluminijuma. Tim ljudima neće biti isplaćen stimulans na februarsku zaradu koji kod mnogih čini polovinu ukupnog mjesečnog primanja.

U KAP-u ima oko 1.200 zaposlenih, a namjera menadžmenta je da za 700 ljudi smanji broj radnika. Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović saopštila je „Vijestima“ da su juče informisani od menadžmenta da se radi o ljudima starijim od 55 godina i koji su bili na bolovanju.

„Sindikat KAP-a će se ovoj namjeri menadžmenta odlučno suprotstaviti“, poručila je Obradović i napomenula da im menadžment još nije dao pismenu odluku o smanjenju zarada za ove radnike.

Iz drugog Sindikata Aluminijuma poručili su prekjuče da više neće poštovati jednostrane odluke direktora te da bi uskoro zbog toga mogli preuzeti upravljanje KAP-om. Višak radnika u KAP-u pojavio se jer je kompanija zbog zahtjeva EPCG da smanje potrošnju električne energije, jer ne plaćaju račune, ugasila oko 150 ćelija tokom prošle godine.

Bonus video: