Nove cijene struje drmaju dok se stare ocijene

Iz Upravnog suda tvrde da su usvojili odluku u roku, ali je tužioci još nijesu dobili
66 pregleda 2 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Savo Prelević
Stevo Muk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.02.2013. 09:58h

Upravni sud je presudio o starim cijenama električne energije, ali stranke u sporu protiv odluka Regulatorne agencije za energetiku (RAE) još nijesu obaviještene o odluci.

“Vijestima” je iz Upravnog suda saopšteno da je rješenje donijeto u zakonskom roku od osam dana, odnosno do 1. februara.

Saslušanje je održano 24. januara, kada su tužioci (MANS, grupa građana, Elektroprivreda i Željezara) i usmeno iznijeli argumente protiv odluke RAE iz marta 2011. godine, na osnovu koje su povećane cijene električne energije.

Predsjednik Suda Branislav Radulović kazao je “Vijestima” da su odluke po tim tužbama donijete u zakonskom roku, ali nije znao da saopšti zašto još nijesu proslijeđene stranama u sporu. Odluka nema ni na zvaničnom sajtu Upravnog suda.

Predstavnik grupe građana koja je tužila RAE Stevo Muk naveo je da je prošlo “neuobičajeno mnogo vremena od isteka roka za donošenje presude”.

“Nadamo se da je Sud donio presudu u zakonskom roku i da će predsjednik Vijeća, Vladimir Radulović i Suda Branislav Radulović preduzeti sve kako bi stranke dobile presude”, rekao je Muk “Vijestima”.

On je rekao da je prije nekoliko dana pitao u Upravnom sudu da li je moguće lično preuzimanje odluke, ali da su mu nadležni saopštili da je pošta jedini predviđeni način dostave.

Muk je podsjetio da je grupa građana u kojoj su, osim njega, i Goran Đurović i Daliborka Uljarević, u januaru prošle godine podnijela tužbu i urgirali da se ona procesuira po hitnoj proceduri, s obzirom na moguću štetu koju ona nanosi u slučaju da bude utvrđena kao nezakonita.

“Imajući to u vidu, kao i neopravdano kašnjenje u presuđivanju, važno je da javnost blagovremeno bude upoznata sa procesom”, dodao je Muk.

U četiri tužbe navodi se da je RAE spornu odluku donijela nezakonito, mimo pravila i na pogrešnim temeljima i, svaka iz svog ugla, traži da se ona ukine.

Muk je istakao da su odluke RAE o izmjeni prihoda EPCG suprotne pravilima za obračun cijena i Zakonu o energetici, a većim dijelom neobrazložene i zasnovane na neodgovarajućim podacima.

Građani, koji su i nevladini aktivisti, smatraju da je RAE iskoristila zahtjev EPCG da samovoljno i protivzakonito proširi opseg razloga za povećanje prihoda kompanije.

U Regulatornoj agenciji za energetiku smatraju da su postupili zakonito.

Bonus video: