Skupština nije raspravljala o antikriznim mjerama koje je predložio DF

Poslanici DF- a tražili su da se zarade do visine prosječne plate ne oporezuju, dok bi se na one od prosječne do vrijednosti potrošačke korpe plaćao porez od devet odsto
3 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.02.2013. 13:44h

Skupština danas nije raspravljala o setu ekonomskih zakona Demokratskog fronta (DF) koji su sadržali antikrizne mjere jer je glasovima vladajuće većine odbijeno da se ti zakoni uvrste u dnevni red.

Za usvajanje dnevnog reda glasala su 32 poslanika opozicije, protiv je bio 41 poslanik vladajuće koalicije, dok je potpredsjednik Skupštine Željko Šturanović bio uzdržan.

Poslanici DF- a tražili su da se zarade do visine prosječne plate ne oporezuju, dok bi se na one od prosječne do vrijednosti potrošačke korpe plaćao porez od devet odsto. Zarade veće od vrijednosti potrošačke korpe oporezivale bi se progresivno, po stopi od 15, 20 i 30 odsto.

DF je predložio i da se izmijeni zakon o radu kako bi sesvim zaposlenima koji su kad je usvojen zuakon imali dvije godine radnog staža po ugovru na određeno vrijeme automatski zaposlli na neodređeno vrijeme, a traženo je i da se minimalna zarada poveća sa dosadašnjih 30 odsto prosječne plate na 50 odsto.

Predviđene su bile i izmjene zakona o Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) i Centralnoj banci (CBCG) kojima bi se ukupna primanja njihovih funkcionera ograničila na zarade poslanika, kao i državne razvojne banke sa osnivačkim kapitalom od milijardu eura....

Na dnevnom redu je bilo 13 zakonskih akata DF -a.

Bonus video: