Vlada žirant Montenegro erlajnsu za 1,2 miliona eura

Iz Ministarstva finansija, nakon sjednice Vlade, je saopšteno da odluka ima okviran karakter
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2013. 21:11h

Nacionalni avioprevoznik Montengro erlajns uzeće kredit od Prve banke od 1,2 miliona eura za koji je Vlada dala garanciju, a novac će iskoristi za investiranje u osnovna sredstva.

Tu garanciju Vlada je dala u decembru 2010. godine kada je na predlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva donijela zaključak da se izda garancija od ukupno 9,6 miliona eura da bi nacionalni avioprevoznik otvorio nove linije i obnovio flotu. Od tog novca kompanija je već uzela 2,4 miliona kod NLB Montenegrobanke i dva miliona kod Hipotekarne banke.

“Preostali iznos za koji još nisu zaključeni kreditni aranžmani iznosi 5,2 miliona. U cilju realizacije dijela sredstava Montengro erlajns je definisao kreditni ugovor sa Prvom bankom od 1,2 miliona. Kredit bi se odobrio na osam godina sa grejs periodom od dvije godine. Redovna kamatna stopa iznosila bi osam odsto na godišnjem nivou plus šestomjesečni EURIBOR”, navodi se u Vladinoj Informaciji o zaduženju Montengro erlajnsa.

„Poreski prihodi su od početka godine do 12. februara veći za 25 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine“

Vlada je usvojila odluku o zaduživanju i davanju garancija za ovu godinu kojom je planirano da se država maksimalno zaduži do 250 miliona eura, što je predviđeno budže to m . Iz Ministarstva finansija, nakon sjednice Vlade, je saopšteno da odluka ima okviran karakter i predstavlja gornju granicu potencijalnog zaduženja jer su već vidljivi efekti mjera fiskalnog prilagođavanja.

„Poreski prihodi su od početka godine do 12. februara veći za 25 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine“, objašnjeno je iz tog Vladinog resora.

Odluka o zaduženju, kako je pojašnjeno, je redovna zakonska obaveza na osnovu koje Ministarstvo finansija definiše koliko će se novca i od kojih kreditora obezbijediti za finansiranje kapitalnih projekata, servisiranja duga, pokriće deficita i stvaranje fiskalnih rezervi. „Ovaj novac biće obezbijeđen kroz emisiju euroobveznica, domaćih obveznica i zapisa ili kreditnim aranžma - nima sa domaćim i inostranim finansijskim institucijama ili kreditima i garancijama Svjetske banke“, rekli su u ministarstv u. Kako se navodi, Ministarstvo intenzivno radi na istraživanju tržišta kako bi se pronašla najpovoljnija opcija za zaduženje nakon čega će se donijeti konačna odluka o modelu zaduživanju.

Vlada se upoznala sa najavljenim mjerama Komisije za suzbijanje sive ekonomija koja planira da poveća minimalnu cijenu rada i pooštri kaznenu politiku za poreske prekršaje, a analizirala je i mogućnosti većeg zapošljavanja domaće radne snage u odnosu na zapošljavanje stranaca.

„Trendovi pokazuju da se intenzivno zapošljava strana radna snaga jer je samo u prvih 40 dana ove godine zaposleno 1.640 stranaca i 670 domaćih radnika”, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

Za člana Skupštine Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore imenovan je pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević koji će na toj dužnosti zamijenti svog prethodnika u ministarstvu Nemanju Pavličića.

Sekretaru Ministarstva odbrane Nadi Ulićević konstatovan je prestanak mandata. Savo Vučinić, koji je razriješen dužnosti direktora Direkcije za zaštitu tajnih podataka na lični zahtjev imenovan je za v.d direktora ove direkcije do izbora novog direktora. Konstatovana je i ostavka na lični zatjev pomoćnika direktora Zavoda za statistiku Božidara Popovića.

Galerija

Bonus video: