Kinezi zainteresovani za TE Pljevlja

Preduslov za realizaciju projekta je smanjenje trenutne cijene uglja, objedinjavanje Rudnika uglja i TE Pljevlja i poseban zakon (lex specialis)
100 pregleda 2 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Vesko Belojević
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.02.2013. 11:35h

Za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja (TE) stigla je još jedna ponuda iz Kine, a dostavio je konzorcijum u čijem sastavu je više kineskih kompanija, saopšteno je agenciji Mina-business iz Vlade i Elektroprivrede (EPCG).

Za izgradnju drugog bloka TE ponudu je Vladi i EPCG u septembru prošle godine dostavila kineska Gezuba (Gezhouba International Engineering) grupa, a sada i konzorcijum kineskih kompanija.

Kineske kompanije pojavile su se kao potencijalni investitori nakon što je Crna Gora učestvovala na Kinesko-istočnoevropskom samitu koji je održan prošle godine u Varšavi gdje je predstavljen program kineske Vlade koji podrazumijeva kredite Exim banke od deset milijardi USD za projekte zemalja jugoistočne Evrope.

Novac za projekat, koji je vrijedan 275 miliona eura, bi bio obezbijeđen iz kineskog fonda za investicije u jugoistočnu Evropu

Prilikom razmatranja ponuda za drugi blok TE, u obzir će se uzimati najbolja tehnička i rješenja u oblasti životne sredine, kao i maksimalna iskorišćenost kapaciteta.

Prema ponudi kineskog konzorcijima, izgradnja drugog bloka TE trebalo bi da traje 50 mjeseci, a proizvodnja bi iznosila oko 1,3 milijarde kilovat sati. Cijena megavat sata struje iz drugog bloka TE procijenjena je na 42 eura, što je niže od sadašnje.

Novac za projekat, koji je vrijedan 275 miliona eura, bi bio obezbijeđen iz kineskog fonda za investicije u jugoistočnu Evropu.

Preduslov za realizaciju projekta je smanjenje trenutne cijene uglja, objedinjavanje Rudnika uglja i TE Pljevlja i poseban zakon (lex specialis).

S obzirom na to da su kineske kompanije u državnom vlasništvu, potreban je državni sporazum koji treba da usvoji Skupština.

Pismo o namjerama, u kojem je pokazana zainteresovanost za projekat izgradnje drugog bloka TE, poslala je i Škoda Praha, ali ta češka kompanija nije definisala ponudu. Česi su zainteresovani da učestvuju u izgradnji drugog bloka TE, ali neće biti investitor projekta.

Bonus video: