Advokati: Aco Đukanović nije bio motivisan ličnim finansijskim interesima

Saopštili su da je Aco Đukanović u više navrata “isticao neophodnost isplate dividende za 1.200 manjinskih ackionara, a ne za njega lično”
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2013. 20:17h

Advokat Vido Đakonović i član Odbora direktora Rudnika uglja (RUP) Vesna Bogdanović saopštili su da to što je akcionar Aco Đukanović pokrenuo postupak zbog odluka RUP-a “nije motivisano ličnim finansijskim interesima već isključivo i samo zaštitom prava svih manjinskih akcionara Rudnika”.

Biznismen Đukanović, koji je treći vlasnik po udjelu od 11,2 odsto akcija pljevaljske kompanije, tužio je Rudnik uglja i članove Odbora direktora koji su podržali odluku o izmjeni izvještaja o poslovanju za 2009. godinu. Sudski sporovi traju od septembra 2010. godine.

Najveći pojedinačni vlasnik Rudnika je italijanska kompanija A2A, a država je druga po vlasničkom udjelu od 31 odsto akcija.

“Odbor direktora je, donoseći dvije različite odluke o finansijskim iskazima za 2009. godinu, od kojih jedna iskazuje dobit u poslovanju od 26.137.482 eura, a druga gubitak od 12.800.000 eura, kao i javnim objavljivanjem da će se izvršiti isplata dividende, doveo u zabludu sve manjinske akcionare u vezi s poslovanjem i rezultatima poslovanja Rudnika uglja. Time je prevario manjinske akcionare u vezi sa njihovim pravima na isplatu dividende. Gospodin Aco Đukanović je u više navrata, ponovljeno, isticao neophodnost isplate dividende za 1.200 manjinskih ackionara, a ne za njega lično. Sa navedenom činjenicom upoznati su svi akcionari Rudnika uglja, kako većinski, tako manjinski, budući da je ta činjenica nedvosmisleno i jasno javno prezentovana dioničarima na skupštinama, o čemu postoji tonski zapis”, piše u saopštenju koje su potpisali Đukanovićev advokat Vido Đakonović i njegova zastupnica u Odboru direktora RUP-a Vesna Bogdanović.

Oglasili su se povodom tekstova od 12. februara u vezi sa sudskim postupcima manjinskog akcionara Rudnika, a i “Vijesti” su prenijele detalje sa rasprave u Privrednom sudu o tom sporu.

Oni su naglasili da nije tužen italijanski A2A. Tvrde da tužbom nije traženo 165.000 eura, kako je objavljeno u jednom od medija.

Oni su istakli da je “gospodin Đukanović, sa svojim timom, u potpunosti, ozbiljno i temeljno posvećen poslovanju Rudnika uglja

“Aco Đukanović pokrenuo je sudske postupke protiv odluka Rudnika uglja u cilju obezbjeđivanja zakonitog poslovanja i postupanja organa ovog akcionarskog društva… I prije pokretanja sudskih postupaka, svojim ličnim angažovanjem na skupštinama akcionara Rudnika, kao i preko svog predstavnika u Odboru dikretora, istrajavao je u nastojanju da obezbijedi zakonito i transparentno poslovanje Rudnika uglja“, naglašeno je u saopštenju.

Samo u posljednjih par mjeseci, tvrde Bogdanović i Đakonović, Đukanović je inicirao više aktivnosti i, između ostalog, zahtijevao sazivanje vanredne skupštine akcionara “kako bi kroz izmjene Statuta spriječio dalje nedomaćinsko raspolaganje sredstvima Rudnika, budući da takvo postupanje nije u interesu društva ni njegovih akcionara i zaposlenih”.

“Akcionar Aco Đukanović je, nastojeći da zaštiti interese svih manjinskih akcionara, angažovao posebnog, nezavisnog revizora sa zadatkom da ispita cjelokupno poslovanje društva i utvrdi koje su nepravilnosti u poslovanju i time konačno omogući poslovanje Rudnika uglja u skladu sa propisima. Takođe, od Odbora direktora zahtijevao je da donese pravilnike i utvrdi procedure kojima se obezbjeđuje transparentno upravljanje i rukovođenje Rudnikom uglja”, naveli su Bogdanović i Đakonović.

Oni su istakli da je “gospodin Đukanović, sa svojim timom, u potpunosti, ozbiljno i temeljno posvećen poslovanju Rudnika uglja”.

“U cilju zaštite ovog društva, zaposlenih, penzionera, svih građana Pljevalja koji su vezani za poslovanje Rudnika uglja, kao i razvijanja perspektive pozitivnog poslovanja ovog društva, a ne, kako je to u medijima predstavljeno, površno i isključivo u navodnom cilju sticanja lične finansijske koristi”, navedeno je u saopštenju.

Galerija

Bonus video: