Arapi nude 21 milion za zemljište na Kraljičinoj plaži

Zastupnici ponuđača nijesu komentarisali tender, pozivajući se na povjerljivost podataka u ovoj tenderskoj faz
198 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2013. 19:21h

Koncern „Rojal grup“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa sjedištem u Abu Dabiju, ponudio je 21,188 miliona eura za kupovinu 42,37 hektara zemljišta u zaleđu Kraljičine plaže, na razmeđi opština Bar i Budva, gdje planira da u narednih osam godina izgradi 180 miliona eura vrijedan luksuzni hotelski kompleks.

Na međunarodnom tenderu, koji je formalno okončan otvaranjem ponuda, Arapi su nastupili kao jedini ponuđači preko svoje crnogorske ćerke firme „Queen’s beach development Company“ DOO. Prilikom otvaranja ponude dostavljene u paketu, gabarita prosječne veš-mašine, kako se našalio predsjednik tenderske komisije, potpredsjednik Opštine Bar Dragan Simović, Arapi su sve postavljene kvalifikacione uslove preskočili nekoliko puta, sem najniže tražene cijene od 50 eura po kvadratu zemljišta koju su ispoštavali do u cent.

“Prodaje se 423.000 kvadratnih metara u Dubovici, od čega je 188.000 kvadrata u vlasništvu Opštine Bar, a 230.000 kvadrata u vlasništvu Opštine Budva. Jedan od limitirajućih uslova je bio i da je ponuđač u posljednje tri godine uložio najmanje 150 miliona eura, oni su donijeli dokaze da su investirali milijardu i po eura, drugi uslov je bio da su izgradili najmanje 300.000 kvadratnih metara hotelskih kapaciteta, a oni su izgradili više od milion kvadrata”, istakao je Simović, koji vodi devetočlanu tendersku komisiju u kojoj su po tri predstavnika Vlade i opština Bar i Budva.

U izjavi novinarima nakon otvaranja ponude, Simović je kazao da je tenderom zahtijevano da u prvoj fazi investicionog ciklusa budu podignuti centralni infrastrukturni objekti - hotel, SPA i marina, „što su ponuđači i prihvatili“.

“Priložili su i traženu bankarsku garanciju uz ponudu od pola miliona eura od prihvatljive banke, koji, u slučaju da pregovori ne uspiju, a zbog krivice ponuđača, automatski idu na račun naše dvije opštine. Nadam se da do toga neće doći i da će pregovori biti uspješno završeni da bi, kako je u njihovom investicionom planu navedeno, već u ovoj godini počela gradnja. Komisija će u narednih 15 dana da ispita validnost ponude, da ne prejudiciram - mislim da je ona potpuno ispravna, te da obavijesti ponuđače i predsjednike dviju opština o validnosti te ponude i da se može pristupiti sklapanju ugovora”, kazao je je Simović.

Zastupnici ponuđača, advokati Goran Martinović i Svetlana Ćurić, iz beogradske advokatske kancelarije Marka Harisona, i izvršni direktor firme koja je formalno aplicirala Janko Škuletić, nijesu komentarisali tender, pozivajući se na povjerljivost podataka u ovoj tenderskoj fazi.

Galerija

Bonus video: