Bivši šef Evropske banke likvidator "Avale"

Lorinc je do oktobra 2011. bio na čelnoj poziciji EBRD u Crnoj Gori, a u februaru 2012. osnovao je firmu Rimon kapital
352 pregleda 3 komentar(a)
Marek Lorinc, Foto: Vesko Belojević
Marek Lorinc, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.02.2013. 20:03h

Bivšeg šefa kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mareka Lorinca imenovao je Visoki sud pravde Engleske i Velsa za privremenog likvidatora u firmi Beppler&Jacobson LTD London, na koju se u Upravi za nekretnine vodi budvanski hotel Avala.

Lorinc je, navedeno je u centralnom registru privrednih subjekata, imenovan za ovlašćenog zastupnika ove firme, a na tom mjestu je zamijenio dosadašnjeg direktora Romana Kopiltsova.

Londonska firma je, inače, stopostotnii osnivač istoimene firme u Crnoj Gori - Beppler & Jacobson Montenergo koja je vodila posao izgradnje i rekonstrukcije hotelskog kompleksa, a u kojoj je izvršni direktor Zoran - Ćoćo Bećirović.

Visoki sud pravde iz Londona pokrenuo je 3. maja prošle godine likvidaciju kompanije Beppler&Jacobson LTD Engleska – Budva, i do okončanja parnice imenovao u njoj privremenog likvidatora.

Lorinc je do oktobra 2011. bio na čelnoj poziciji EBRD u Crnoj Gori, da bi u februaru 2012. osnovao firmu Rimon kapital, koje je registrovano za pomoćne djelatnosti u pružanju finansijskih usluga, osiguranja i penzijskih fondova.

“Vijestima” nijesu odgovorili iz uprave hotela Avala o imenovanju Lorinca za čelnu poziciju u firmi koja gazduje elitnim hotelskim kompleksom.

Advokat Zorana - Ćoća Bećirovića, Branko Čolović ranije je “Vijestima” rekao da je Bećirović izvršni direktor kompanije Beppler & Jacobson Montenegro i jedan od vlasnika kompanije Caldero Trading Limited sa Kipra, koja je je jedan od akcionara kompanije Beppler & Jacobson Ltd iz Londona.

“U toku je parnica u Visokom sudu u Londonu, koja je pokrenuta tužbom mog klijenta radi zaštite njegovih prava u kompaniji Beppler&Jacobson Ltd iz Londona i kompaniji Beppler&Jacobson Montenegro”iz Budve, u kojoj Beppler&Jacobson Ltd ima osnivački udio od 100 odsto. Visoki sud u Londonu je postavio privremene likvidatore, koji zastupaju Beppler&Jacobson Ltd do okončanja parnice”, saopštio je tada Čolović.

Bećirović je optužio svog doskorašnjeg glavnog ortaka sa kojim je kupio budvanski hotel Avalu te brojne atraktivne lokacije na primorju, Igora Lazurenka, za prevaru. To je bio i povod da moskovska firma TNK-VR, kod koje je kontroverzni Rus bio top-menadžer, podnese i krivičnu prijavu za pronevjeru od 13 miliona dolara.

Bonus video: