Ne mogu oporezivati ostale prihode: Poreska ima slab IT sistem i fali radnika

Iz Ministarstva su odgovorili i zašto ne mogu da sabiraju prihode od ličnih primanja
2 komentar(a)
Ugovor, potpisivanje, Foto: Shutterstock.com
Ugovor, potpisivanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.02.2013. 20:34h

Iz Ministarstva finansija juče su saopštili da su odlučili da dodatno oporezuju samo plate zaposlenih jer bi dodatno oporezivanje ostalih prihoda koje može da ima fizičko lice ”zahtijevalo podnošenje godišnjih prijava i dodatno komplikovanje administrativne procedure za poreske obveznike”.

“Ovo bi, takođe, zahtijevalo izmjene informacionog sistema Poreske uprave i zapošljavanje novih radnika, što bi bilo neefikasno i neekonomično u ovom trenutku, a u krajnjem bi se negativno odrazilo na očekivani finansijski efekat”, obrazložili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da prihodi od poreza na lična primanja čine preko 90 odsto ukupnih prihoda budžeta ostvarenih po osnovu oporezivanja svih dohodaka fizičkih lica.

To znači da porez od devet odsto na prijavljeni prihod od zakupa imovine, kapitala, samostalne dijelatnosti, ugovora o dijelu, autorskih prava, intelektualnih usluga...., čine manje od deset odsto ukupno naplaćenih poreza od fizičkih lica. Možda upravo ovdje leže potencijalni veliki prihodi za budžet, ukoliko bi Poreska uprava unaprijedila svoj informacioni sistem i kadrovski se ojačala, što već nekoliko godina predlaže Državna revizorska institucija.

Iz Ministarstva su odgovorili i zašto ne mogu da sabiraju prihode od ličnih primanja, što bi, da mogu to uraditi, u slučaju naplate dodatne stope poreza za neto plate veće od 480 eura dovelo da veće naplate poreza.

“Kumuliranje prihoda bi izazvalo komplikovanje procedure evidentiranja ličnih primanja, kako kod isplatilaca kao poreskih posrednika, tako i kod poreskog organa, te bi ove aktivnosti zahtijevale dodatno upodobljavanje i inoviranje informacionog sistema Poreske uprave, a time i dodatne troškove koji ne bi bili isplativi, sa aspekta činjenice da je riječ o privremenoj mjeri”, smatraju u Ministarstvu finansija.

Bonus video: