Proizvodnja u Željezari bi trebalo da počne 4. februara

Proizvodnja je obustavljena 23. januara i radnici su poslati na odmor uz, prema nezvaničnim saznanjima, zbog nepotpisanog ugovora o isporuci struje Željezari
2 komentar(a)
radnici Željezara, Željezara, Foto: Svetlana Mandić
radnici Željezara, Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.02.2013. 09:14h

Iako je turska kompanija Toščelik kada je prekinula proizvodnju u nikšićkoj Željezari njen nastavak najavila za 1. februar, "Vijesti" nezvanično saznaju da do toga danas neće doći, a očekuje se u ponedjeljak.

Proizvodnja je obustavljena 23. januara i radnici su poslati na odmor uz, prema nezvaničnim saznanjima, zbog nepotpisanog ugovora o isporuci struje Željezari.

Predstavnici Elektroprivrede i Toščelika su prije dva dana potpisali ugovor o isporuci do maja.

"Radnici su poslati na odmor do 1. februara. Dio radnika Čeličane je pozvan da pripremi pogon za proizvodnju, a ostalima je rečeno da ne dolaze na posao prije 4. februara kada bi, valjda, trebalo da počne proizvodnja", kazao je izvor "Vijesti" pošto iz uprave nije odgovoreno na to.

Prije obustavljanja proizvodnje u Željezari su radili pogoni Čeličane i Kovačnice. U Čeličani se radilo samo noću zbog uštede električne energije.

"Sada će se raditi u tri smjene, a ne samo noću, kada je struja jeftinija. Kako nam je rečeno, devet dana će se raditi u tri smjene, onda će se napraviti par dana pauze da to Kovačnica preradi i za to vrijeme samo će raditi treća smjena, pa opet u sve tri. Proizvodiće se više, ali će se i štedjeti električna energija", nezvanično je najavljeno iz kompanije.

Iako je EPCG tražila da ugovorom bude definisana godišnja količina potrebne struje za Željezaru, vlasnik to nije mogao da ispuni jer nije mogao da odredi potrebnu količinu električne energije, pošto ne zna kolika će biti proizvodnja fabrike.

Ugovor između Toščelika i EPCG je prvi komercijalni, nakon što je Regulatorna agencija za energetiku od 1. januara ove godine prestala da određuje cijenu struje za kupce priključene na prenosni sistem, među kojima je i Željezara.

Turska kompanija je imovinu Željezare kupila u aprilu prošle godine za 15,1 milion. Obećali su da će povećati proizvodnju.

Bonus video: