Budžet zbog prebijanja duga tanji za 15 miliona

U Vladinim resorima smatraju da je zamjena duga KAP-a za struju od 15 miliona eura za neplaćene poreze “efekat po budžet Crne Gore u vidu naplate dijela poreza i doprinosa"
96 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2013. 17:40h

Predstavnici Vlade su potvrdili da je ljetos potpisan ugovor o poravnanju da bi pomogli Kombinatu aluminijuma, čime je otpisano 15 miliona eura duga KAP-a za električnu energiju. To je urađeno tako što je zauzvrat oprošten dio neplaćenih poreza Elektroprivrede i Rudnika uglja na uštrb punjenja budžeta po tom osnovu, nezvanično potvrđeno je “Vijestima”.

Da se radi o regulisanju međusobnih obaveza i preko poreza i doprinosa potvrdili su juče iz ministarstava ekonomije i finansija.

Država je većinski vlasnik EPCG i ima udio od 31 odsto u Rudniku, a italijanska kompanija A2A upravlja Elektroprivredom i najveći je pojedinačni vlasnik Rudnika.

Na to je pristala Vlada na čelu sa bivšim premijerom Igorom Lukšićem, a kakav scenario se tek priprema biće poznato kada se otkriju detalji januarskog sastanka premijera Mila Đukanovića i generalnog direktora italijanske kompanije A2A Renata Ravanelija. Oni su razgovarali o modelima buduće saradnje između Vlade i A2A, koja označava dugovanje KAP-a velikim problemom.

Odluka kojom se “prebijaju” dugovanja, opet na štetu poreskih obveznika jer nijesu plaćeni porezi nego je izvršeno poravnanje duga njihovim otpisom, objelodanjena je tek nakon pola godine, a iz Vladinih resora tvrde da je to urađeno “u cilju ispunjenja zaključaka Skupštine Crne Gore”.

Sporazum je potpisan između Vlade, KAP-a, EPCG i Rudnika 20. jula.

Prema nezvaničnim informacijama, pod pritiskom A2A koji je, nezadovoljan pozicijom EPCG zbog KAP-a, zahtijevao i da se oprosti dio dugovanja Rudnika u kojem vode glavnu riječ, Vlada je pristala.

“Ugovorom je definisano regulisanje obaveza između navedena četiri preduzeća, na način da je obezbijeđeno kvalitetnije funkcionisanje privrednih subjekata – potpisnika ugovora, a istovremeno je ostvaren efekat po budžet Crne Gore, u vidu naplate dijela poreza i doprinosa", navedeno je u zajedničkom saopštenju ministarstava ekonomije i finansija.

Nepotpisivanje ugovora bi, kako dodaju, “rezultiralo ozbiljnim posljedicama za sve privredne subjekte navedene u ugovoru i bilo bi dovedeno u pitanje njihovo funkcionisanje”.

Oni su naveli da je zaključcima Skupštine iz februara prošle godine Vlada obavezana da preduzme sve neophodne mjere, uključujući i one koje su vezane za snabdijevanje električnom energijom, za rješavanje socijalnog aspekta i pitanja dugova, kao i napore da se izbjegne stečaj kao neželjena moguća opcija.

Iz Vladinih resora su saopštili da je cilju sprovođenja zaključaka Skupštine, prilikom koncipiranja izmjena i dopuna Zakona o budžetu za prošlu godinu, u članu 6 precizirano da će Vlada zaključiti ugovor o međusobnom regulisanju obaveza sa KAP-om, EPCG i Rudnikom.

"Sa tekstom izmjena i dopuna Zakona o budžetu, koga je usvojila Skupština Crne Gore na sjednici 25. maja prošle godine, bila je upoznata ukupna crnogorska javnost", naveli su iz ministarstava ekonomije i finansija.

Ruski CEAC Olega Deripaske, koji upravlja KAP-om tvrdi da je ugovor o isporuci struje KAP-u i dalje na snazi iako je nevažeći od 1. oktobra prošle godine.

Rusi se sa Vladom, prema sadašnjem stanju, igraju „gluvih telefona“ i ne priznaju niti potpisuju novi ugovor o isporuci struje KAP-u sa državnom kompanijom Montenegrobonus. Upravo, Montenegrobonus trebalo bi da posluži Đukanovićevoj Vladi da preuzme nagomilane dugove KAP-a, a potom i većinsko vlasništvo u toj kompaniji, ali za to nema saglasnost Rusa.

Prethodna Vlada skoro godinu unazad nije imala snage da raskine privatizacioni ugovor sa CEAC-om u skladu sa skupštinskim zaključcima, iako su odavno zbog neplaćena tri računa za struju postojali opravdani razlozi za tako nešto.

Đukanovićeva Vlada se nada u improvizovano rješenje da će posredstvom državnog Montenegrobonusa preuzeti većinsko vlasništvo nad KAP-om od Rusa, koji na skupštini akcionara, gdje je potrebna dvotrećinska većina, takvu odluku neće podržati svojim glasovima.

U zvaničnim knjigama KAP-a, Montenegrobonus se ne pominje kao snabdjevač strujom te kompanije od 1. oktobra, a EPCG je sa druge strane uz Crnogorski elektroprenosni sistem, koji navodno duguje po istom osnovu već oko tri miliona, već zadužila Montenegrobonus za oko devet miliona eura. Prema kalkulaciji EPCG. KAP toj kompaniji sada duguje oko 44 miliona eura, iako joj Montenegrobonus u međuvremdenu po osnovu navodne isporuke struje KAP-u ni centa nije platio.

Montenegrobonus nije preuzeo snabdijevanje

Na pitanje “Vijesti“ da li je tačno da je Montenegrobonus od 1. oktobra preuzeo snabdijevanje KAP-a strujom i da li je tačno da će uskoro preuzeti cjelokupan iznos duga KAP-a prema EPCG u zamjenu za akcije, iz Ministarstva ekonomije su odgovorili “nije tačno”.

”Poznato je, kao što je EPCG više puta naglašavala, da je od 1. oktobra 2012. godine istekao ugovor sa KAP-om. Montenegrobonus, kao ovlašteni snabdjevač u državnom vlasništvu je bio logičan izbor za snabdjevača električnom energijom, a na bazi kolaterala, što je i bilo jedno od rješenja za dug prema EPCG. Međutim, menadžment KAP-a smatra da je ugovor sa EPCG još na snazi i to je dio oko kojeg očekujemo rješenje u najskorijem roku. Sva ostala rješenja će zavisiti od rezultata tih pregovora. Kao moguća smo više puta naglašavali, osim kolaterala, i reprogram duga, pretvaranje duga u akcijski kapital i slično”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Ukupna dugovanja KAP-a za potrebe električne energije su, napominju iz Vladinog resora, “oko 60 miliona eura”.

Galerija

Bonus video: