Vlada vlasnik 70 odsto Novog duvanskog kombinata

Poslije dva propala tendera za dokapitalizaciju ili djelimičnuprivatizaciju Novog duvanskog, do 4. februara, očekuje se ishod trećeg javnog nadmetanja
4 komentar(a)
Novi duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
Novi duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.01.2013. 13:12h

Država je platila troškove projektne dokumentacije u iznosu od 280 hiljada eura za izgradnju nove fabrike cigareta u okviru Novog duvanskog kombinata AD, po osnovu čega će povećati vlasnički udio u ovom preduzeću na 69,91 odsto vlasništva, saznaju “Vijesti”.

Prema trenutnoj strukturi vlasništva, Vlada posjeduje 68,78 odsto vlasništva, a Glavni grad Podgorica koji je dao zemljište za izgradnju nove fabrike iza Distributivnog centra 31,22 odsto. Kapital kompanije procijenjen je na oko 7,39 miliona eura.

Formalno povećanje vlasništva u Novom duvanskom u korist države biće realizovano nakon predstojeće najvjerovatnije vanredne skupštine ovog društva i davanja potrebne saglasnosti Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV).

Vlada je na prekjučerašnjoj sjednici usvojila odluku o pretvaranju njenih potraživanja prema Novom duvanskom kombinatu, u visini od 280 hiljada eura u akcijski kapital, a radilo se, u stvari, o iznosu kojim je plaćena projektna dokumentacija na osnovu koje je izdata dozvola za gradnju nove fabrike.

Poslije dva propala tendera za dokapitalizaciju ili djelimičnuprivatizaciju Novog duvanskog, do 4. februara, očekuje se ishod trećeg javnog nadmetanja. Velike nade u izvršnoj vlasti polažu u potencijalne ponude turskih, slovenačkih, ali i nekih domaćih investitora koji su ranije iskazivali interes za razvoj visokoprofitabilnog duvanskog biznisa.

U čitavoj priči najgore će na kraju najvjerovatnije proći sadašnji i bivši radnici DKP-a u stečaju, koji će nakon formalne likvidacije prezadužene firme ostati bez vlasništva u novom preduzeću.

Bonus video: