DRI da objelodani kome je Vlada dala 12,7 miliona eura

Vlada krije 144 pravna lica kojima je od maja prošle godine isplatila iz tekuće budžetske rezerve novac
235 pregleda 0 komentar(a)
Milan Dabović, Foto: Savo Prelević
Milan Dabović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.06.2018. 19:56h

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović uputio je dopis predsjedniku Senata Državne revizorske institucije (DRI) Milanu Daboviću da ta institucija, shodno članu 18 Zakona o DRI, obavi reviziju o tome komim je pravnim licima Vlada dodijelila od maja prošle do maja ove godine 12,75 miliona eura koje je označila tajnim podatkom.

Vlada je Damjanoviću dostavila podatke o tome kome je podijelila 5,15 miliona (201 firma), ali ne i podatak za preostalih 12,75 miliona za 144 pravna lica.

Odlukom da javnost nema uvid kome je dato 12,75 miliona eura (oko dvije trećine ukupne sume iz tekuće rezerve) izvršna vlast krši sistemski zakon o budžetu gdje je članom 68, stav 4, definisano da je izvršna vlast (ministarstvo finansija) obavezno da sačini izvještaj o izdacima iz budžetske rezerve, zbog čega ti podaci ne mogu biti tajni.

“Imajući u vidu odredbe člana 68 zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, gdje se navodi da zakon o završnom računu budžeta sadrži izvještaj o izdacima budžetskih rezervi, kao i činjenicu da po prvi put se dešava da je Skupština, odnosno, javnost uskraćena da ima uvid u trošenje novca državnog budžeta pozivam Vas da, u skladu sa članom 18 zakona o DRI, obavite reviziju trošenja novca iz tekuće rezerve i podnesete, u skadu sa zakonom, Skupštini poseban izvještaj. Nepreduzimanje zakonskih radnji i ovlašćenja od strane DRI kada je u pitanju kontrola trošenja novca iz tekuće budžetske rezerve i obavještavanje parlamenta, odnosno, javnosti bi probudilo sumnju da se jedan značajni dio novca se troši nenamjenski, odnosno, nezakonito. To bi značajno ugrozilo reputabilnost odgovrnih institucija koje su zadužene za kontrolu trošenja javnog novca”, piše u dopisu Daboviću.

Bonus video: