Penzioneri će za godinu izgubiti pola penzije

Monstat objavio podatke na osnovu kojih je trebalo da budu usklađena primanja najstarije populacije
100 pregleda 12 komentar(a)
penzioneri, Foto: Shutterstock
penzioneri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2013. 20:04h

Penzioneri u Crnoj Gori zakinuti su za rast januarske penzije od najmanje 3,3 odsto i to po statističkim podacima koje je i do sada za obračun koristio Fond PIO a koje su, prema riječima Radomira Prelevića iz Stranke penzionera i bivšeg direktora Zavoda za statistiku, uvijek bile na štetu penzionera.

Ove godine neće biti nikakvog usklađivanja penzija jer je Skupština na predlog Vlade izmijenila zakon o penzionom osiguranju.

Povećanje od 3,3 odsto na prosječnu penziju od 278 eura značilo bi 9,17 eura mjesečno ili 110 eura za godinu što predstavlja 39 odsto jedne prosječne penzije.

Januarska penzija je trebala da se usklađuje, kako to piše u zakonu sa “kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih na teritoriji Crne Gore u prethodnoj godini u odnosu na godinu koja joj prethodi” u procentu koji predstavlja zbir 75 odsto procenta rasta potrošačkih cijena i 25 odsto procenta rasta ili pada zarada u 2012. u odnosu na 2011. godinu.

"Procenat rasta zarada u prošloj godini iznosio je 0,8 odsto a rast potrošačkih cijena je bio 4,1 odsto, i u tom slučaju dođemo do rasta od 3,3 odsto. Fond PIO je i do sada koristio ovu manju stopu rasta potrošačkih cijena a ne godišnju inflaciju koja u ovom slučaju iznosi 5,1 odsto. Da koriste ovaj podatak, što bi po meni trebalo da rade, usklađivanje bi bilo 4,0 odsto i prosječna penzija bi mjesečno bila povećana za 11,12 eura ili na godišnjem nivou 133,44 eura što bi predstavljalo 48 odsto jedne prosječne penzije ili skoro pola", naveo je Prelević.

On je kazao da Zavod za statistiku koristi i objavljuje podatke i o harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena, koji otprilike predstavlja prosjek ova druga dva podatka, ali je Fond PIO prilikom usklađivanja koristio onaj najmanji.

"Penzioneri ne gube samo ove godine zbog neusklađivanja penzija već će zbog Vladine izmjene zakona gubiti i narednih godina jer će osnovica za buduća usklađivanja biti ovogodišnja “zamrznuta” penzija a ne ona koja je trebalo da bude povećana", kazao je Prelević.

Bonus video: