Direktori KAP-a: Plate manje pet odsto ili prinudni odmori

Uprava računa da bi smanjenjem plata od pet odsto mjesečno uštedila oko 100.000 eura
5 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2013. 21:26h

Izvršni direktor Kombinata aluminijuma Jurij Miosejev i predstavnik Vlade u odboru direktora Nebojša Dožić, predložili su juče na početku pregovara oko smanjenja zarada sa čelnicima Sindikata Aluminijuma i Sindikata KAP-a da se januarska zarada svim zaposlenim umanji za pet odsto.

Sindikalci su najavili konačan odgovor poslodavcu u ponedjeljak, a iz menadžmenta su upozorili da će, ukoliko ne pristanu na ovo, pribjeći drugim načinima smanjenja zarada u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, a to je slanje radnika na prinudni odmor uz isplatu 80 odsto mjesečne zarade i premještanja prekobrojnih radnika iz proizvodnje i administracije u novu cjelinu: Neproizvodni sektor. Uprava računa da bi smanjenjem plata od pet odsto mjesečno uštedila oko 100.000 eura.

U KAP-u radi oko 1.200 radnika, a prosječna neto zarada je oko 900 eura.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić je kazao da su pristali da razgovaraju sa poslovodstvom oko mogućeg smanjenja plata da ne bi bili optuženi za zaustavljenje proizvodnje jer je upravi “trebao dežurni krivac na koga bi pokušali da svale teret svoje pogrešno vođene poslovne politike od privatizacije do danas”. On je kazao da i dalje ostaju pri stavu da smanjenje plata ne može značajnije pomoći uprevazilaženju krize u kojoj se KAP nalazi.

Najniže dvije zarade od po 250 eura imaju dvije higijeničarke u KAP-u. Radno neangažovanih radnika, usljed smanjenja proizvodnje aluminijuma, je navodno između 200 i 300

Krivokapić je naveo da je uprava KAP-a ponudila Sindikatu nekoliko opcija koje bi, prema njihovim procjenama, mogle dovesti do smanjenja troškova poslovanja kompanije, blagovremeno obezbjeđivanje sirovina, održavanja kontinuiteta procesa proizvodnje i redovnu isplatu zarada zaposlenima.

“Sindikatu su alternativno ponuđene tri opcije: formiranje nove cjeline, odnosno neke vrste 'neproizvodnog sektora' u koji bi se rasporedio dio administrativnog osoblja i logistike, kao i dio zaposlenih iz proizvodnje koji trenutno nisu 'radno angažovani'; slanje zaposlenih na prinudne odmore i smanjenje zarada za sve zaposlene u istom procentu”, objasnio je Krivokapić.

On je dodao da će Izvršni odbor Sindikata Aluminijuma razmatrati dostavljene predloge, a potom profilisati određene stavove i donijeti do ponedjeljka odluke za koje se procijeni da su u najboljem interesu svih zaposlenih u kompaniji.

“Smatramo da svi zaposleni treba da dijele istu sudbinu, imaju ista prava i obaveze i zajedno čekaju iznalaženje modaliteta za rješavanje problema u KAP-u. Postupajući na ovaj način, zaposleni u KAP-u žele da pokažu da su spremni da se žrtvuju i daju svoj doprinos opstanku fabrike te da krivca za tešku situaciju u kojoj se fabrika našla treba tražiti među većinskim vlasnicima", zaključio je Krivokapić.

Obradović: Ponuda pomalo ucjenjivačka

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović, kazala je “Vijestima” da će na ponudu poslodavca ta organizacija odgovoriti u ponedjeljak, ali i ocijenila da im se “ponuda da se zarade smanje za pet odsto čini pomalo i ucjenjivačkom”.

“Jer ukoliko ne pristanemo na to, rečeno nam je da je alternativa potpuno ukidanje stimulansa na zarade radno neangažovanim radnicima prema ranije sačinjenim spiskovima ili da se prekobrojni radnici prebace u novu cjelinu 'neproizvodni sektor'. Nije isto kada se neto zarada od 250 eura smanji za pet odsto i kada se za isti procenat smanje zarade od 1000 ili više hiljada eura u KAP-u”, istakla je Obradović.

Najniže dvije zarade od po 250 eura imaju dvije higijeničarke u KAP-u. Radno neangažovanih radnika, usljed smanjenja proizvodnje aluminijuma, je navodno između 200 i 300.

Galerija

Bonus video: