Radonjić: Nije mi poznato da je Žugić ili neko drugi vršio pritisak na Radović

"Nije mi poznato ni da je neka od nadležnosti za superviziju banaka prešla na drugog viceguvernera, odnosno,da joj se neko miješao u nadležnosti", rekao je Radonjić
3112 pregleda 9 komentar(a)
Žugić, Foto: Boris Pejović
Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.02.2019. 11:31h

Viceguverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Miodrag Radonjić kazao je da mu nije poznato da je guverner CBCG Radoje Žugić ili bilo ko drugi vršio pritisak na bivšu viceguvernerku Irenu Radović dok je obavljala tu funkciju da vrši selektivnu kontrolu banaka i da smijeni nekog od direktora banaka. Radonjić je juče svjedočio u Osnovnom sudu u postupku koji se vodi po tužbi Radovićeve protiv CBCG i Žugića za mobing.

Dok je Žugić bio ministar finansija Radonjić je bio njegov pomoćnik, nakon čega je prešao za glavnog izvršnog direktora Nove banke( nenadašnja Azmont banka) i onda je nakon drugog povratka Žugića u CBCG došao i Radonjić u vrhovnu monetarnu instituciji.

Radonjić je na većinu pitanja koja su mu postavljena odgovarao da "mu nije poznato i da se ne može sjetiti", a na pitanje da li i danas stoji iza navoda u incijativi za smjenu Radovićeve da je "nestručna, nekompetentna i da je počinila krivično djelo" odgovorio je je potvrdno.

"Sve što sam potpisao ponovo bih potpisao" poručio je Radonjić.

On je zajedno sa bivšim članom Savjeta CBCG Milivojem Radovićem formalno uputio incijativu da se sjednica Savjeta CBCG u junu prošle godine dopuni hitno inicijativom za smjenu bivše viceguvernerke. Svoj postupak je obrazložio, između ostalog time, time da se na sjednicama Savjeta "nije vodila rasprava o monetarnim pitanjima, nego uslovima u kojima je radila Radovićeva" i da je incijativa bila i zbog njenih 14 amandmana na Statut CBCG. Na pitanje da obrazloži zašto je tražio hitno da se razmotri inicijativa on je odgovorio da " je Radovićeva bila duže odsutna, a da je incijativa podrazumijevala nekoliko faza".

U trenutku dok je pokrenut postupak za njenu smjenu Radovićeva je bila na bolničkom liječenju u Beču.

"Nije mi poznato ni da je neka od nadležnosti za superviziju banaka prešla na drugog viceguvernera, odnosno,da joj se neko miješao u nadležnosti", rekao je Radonjić.

Radonjić je izjavio da mu nije poznato da je Žugić, viceguverneri ili neko od ostalih nekulturno ponašao prema Radovićevoj, da je kritikovao njene profesionalne sposobnosti, niti da je Centralnom bankom kružio papir koji je dovodio u pitanje njenu moralnost.

"Nijesu mi poznati motivi guvernera da on preuzme funkciju kontrole banaka i da se u tom dijelu rukovodio kvalitetom rada Radovićeve. Kad joj je nakon toga dodijeljeno rukovođenje Sektorom za kontrolu pružanja finansijskih usluga sa velikim negodovanjem je to prihvatila.Tada nije pominjala da je prethodno bila žrtva mobinga i da je diskriminisana", rekao je Radonjic.

On je dodao da mu nijesu poznati ni motivi Žugića da Radovićevoj kasnije oduzme i nadležnosti rukovođenja Sektorom za pružanje finansijskih usluga, kao i da Žugić sa njim o tome nije razgovarao.

Radovićevoj je krajem decembra 2017. oduzeta kontrola banaka, a u martu 2018. i rukovođenje Sektrom za pružanje finansijskih usluga.

Radonjić je kazao da je negodovala i zbog oduzimanja i druge funkcije, ali da je nakon toga učestovala u radu Savjeta CBCG.

Na pitanje da li i danas smatra da je nemoralna, kako CBCG tvrdi u jednom od dokumenata koj isu sudu dostavljeni, Radonjić je odgovorio "da ne bi o tome, jer bi ga to ugrozilo". Radonjić je kazao da se protivio predlogu Radovićeve da se sjednice Savjeta tonski snimaju, uz obrazloženje da je njen predlog neumjesan i imperativan.

"Ona je tražila da se izjasnimo sa "da" ili "ne" i da to obrazložimo. Ja sam tada kazao "ne" i da neću da obrazlažem" rekao je Radonjić.

Tonske sjednice Savjeta je ukinuo Žugić.Radovićeva je kazala da mu je to omogućavalo da unese u zapisnik i nešto što nije rečeno.

Pošto je svjedočenje Radonjića trajalo više od četiri sata odloženo je za 4. april svjedočenje drugog viceguvernera Nikole Fabrisa, a sledećeg petka će svjedočiti bivši direktor sektora za kontrolu banka Darko Bulatović i izvršni direktor CBCG Radojica Luburić.

Bonus video: