Otpušteno 45 zaposlenih iz Telekoma

Telekom proglasio višak radnika za ovu godinu, otpremnine od 6.000 do najviše 56.000 eura
227 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2013. 17:36h

Crnogorski telekom će tokom godine otpustiti 45 zaposlenih, kojima će najniža otpremnina iznositi oko 6.000 eura za najmanje tri godine staža, a najviše mogu dobiti 56.000 eura za 24 godine rada, potvrđeno je “Vijestima” iz Sindikata kompanije.

Direktor Sektora za ljudske resurse Telekoma Endre Horanji je potvrdio da će uskoro toliko radnika proglašeno viškom, ističući da će u prosjeku neto iznos otpremnine biti 23.000 eura

Uprava i sindikat su prošlog mjeseca, nakon što su duže od godinu pregovarali, uspjeli da potpišu Sporazum koji je oročen na tri godine i aneks Kolektivnog ugovora. Tim dokumentima su uredili pitanja koja se tiču isplate otpremnina, bonusa na zarade, raspodjele novca za rješavanje stambenog pitanja zaposlenih, zdravstvene i rekreativne programe i materijalne pomoći, sindikalne aktivnosti kao i za prevenciju radne invalidnosti.

Onima koji moraju da odu iz Telekoma otpremnine će biti isplaćivane u skladu sa zaradom zaposlenog ili prosječnom u kompaniji, ukoliko je to povoljnije po radnika. Sporazum podrazumjeva za 30 odsto manje otpremnine po broju zarada od ranijeg Kolektivnog ugovora ali, kako je objašnjeno iz Sindikata, to je najvećim dijelom nadomješteno rastom prosječne zarade na nivou firme koja je sada 830 eura. Zaposleni koji imaju tri do pet godina radnog staža, a tehnološki su višak, primiće minimum šest prosječnih zarada svojih ili na nivou firme, a najviše će primiti oni koji imaju više od 24 godine staža, odnosno najmanje 30 plata. Aneks podrazumjeva i dodatnih devet zarada na ovako obračunate otpremnine za kategorije samohranog roditelja ili zaposlenog sa invaliditetom.

Predsjednik Sindikata Telekoma Željko Burić je kazao da u toj kompaniji, koja je privatizovano 2005. godine, tokom prošle godine nije bilo otpuštanja, ali da su tehnološki viškovi najavljeni.

“Pred nama je novi proces otpuštanja tehnoloških viškova, koji nas kontinuirano prate od dana privatizacije i kojim će 45 zaposlenih biti proglašeno viškom. Ipak, to je višestruko manji broj od najavljivanog”, rekao je Burić.

Direktor Sektora za ljudske resurse kompanije je otpuštanja objasnio nastojanjima Telekoma da konstantno teži sprovođenju najsavremenijih tehnologija “ali i stečenih znanja od majki kompanija što dovodi do pojednostavljivanja procesa i procedura tako da se kompanija približava evropskim standardima“.

„Na kraju 2012. godine, nadležna tijela naše kompanije su donijela odluku o implementaciji Programa uvođenja tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena što je dovelo do ukidanja određenih radnih mjesta i aktivnosti i pri čemu će 45 zaposlenih na neodređeno vrijeme uskoro napustiti kompaniju“, kazao je Horanji.

On je istakao da je aneks Kolektivnog ugovora potpisan „u cilju obezbjeđivanja dugoročne stabilnosti za zaposlene i za kompaniju“.

„Socijalni dijalog u Telekomu je značajno unaprijeđen tokom prethodne godine što je rezultiralo potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma sa Sindikatom. Iznosi otpremnina variraju u zavisnosti od radnog iskustva, individualne zarade određenog zaposlenog, činjenice da li se radi o samohranom roditelju, tako da u prosjeku neto iznos otpremnine iznosi 23.000 eura“, kazao je on.

Burić je objasnio da su do Sporazuma došli nakon trogodišnjeg mimoilaženja o brojnim pitanjima od najvećeg značaja za položaj zaposlenih i intenziviranih pregovora.

„Dogovorili smo se o svim otvorenim pitanjima i zatvorili teško poglavlje koje su karakterisale brojne tenzije i neizvjesnost. Dolaskom Rudigera Šulca na mjesto izvršnog direktora krajem 2011. godine prvi put je, od štrajka održanog početkom 2010. godine, uspostavljen socijalni dijalog i otpočeli su intenzivni pregovori zasnovani na međusobnom uvažavanju”, smatra Burić.

Sporazum, kako je rekao, ispunjava očekivanja zaposlenih i predstavlja maksimum koji u lošoj ekonomskoj situaciji može da se postigne.

“Bez obzira što poslodavac ima neograničeno zakonsko pravo da reorganizacijama kreira tehnološke viškove, Sindikat očekuje da više neće biti otpuštanja i da će menadžment pokazati veću odgovornost i brigu prema zaposlenima”, kazao je Burić i predložio da se eventualni viškovi zaposlenih rješavaju kroz prirodni odliv radne snage, prekvalifikacijom ili dokvalifikacijom zaposlenih za nove potrebe kompanije ili sporazumnim raskidom.

Prepolovljen broj radnika

Direktor Sektora za ljudske resurse Telekoma Endre Horanji je ocijenio da je Telekom “jedan od najvećih poslodavaca u zemlji i jedan od najboljih” i da je ukupno stalno zaposleno 679 ljudi.

Kada je privatizovan 2005. godine, Telekom je zapošljavao ukupno 1.350 radnika. U toj kompaniji je, kako je rekao, pored radno angažovanih na neodređeno vrijeme, njih 90 sada ima ugovor o radu na određeno.

On je rekao i da nije tačno da su otpustili gotovo sve radnike u sjevernim opštinama koji su bili angažovani u tehničkoj službi već da su promijenili način fukcionisanja tog sektora. “Mjerenja kvaliteta mreže i servisa pokazuju poboljšanje u proteklih nekoliko godina i upravo zbog toga možemo sa ponosom da kažemo da je naša mreža najpouzdanija u zemlji”, naglasio je Horanji.

Dojče telekom dao 1.200 otkaza

Burić je dodao da je Sindikat protiv novih otpuštanja i dalje smanjenje broja zaposlenih smatraju apsolutno neopravdanim. “Česta otpuštanja, osim što su pogubni za zaposlene koji ostaju bez posla, destabilizuju i čine nesigurnim zaposlene koji ostaju da rade”, istakao je on.

Crnogorski telekom je dio Dojče telekoma koji i u ostalim zemljama u kojima posluje najavljuje nova otpuštanja. Planira da ukine 1.200 radnih mjesta u Njemačkoj.

“Planirana smanjenja su sastavni dio programa reorganizacije i trebalo bi da budu sprovedena do kraja juna”, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik pozivajući se na pisanje njemačkog poslovnog lista Handelsblat.

Galerija

Bonus video: