U planu novi vezovi u Porto Montenegru

"Nakon završetka radova imaćemo mnogo više mjesta za prihvat super i megajahti, ali i malih brodova"
72 pregleda 1 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.01.2013. 15:52h

Menadžment marine i nautičko-turističkog centra Porto Montenegro u Tivtu priprema se za početak najznačajnije dosadašnje investicione faze u razvoju tog projekta – izgradnju novih djelova operativne obale, kako bi se za više od pola povećao aktuelni kapacitet te marine.

Porto Montenegro trenutno ima 250 vezova za jahte, dužine od 12 do 150 metara, a svi oni nalaze se na „ušminkanoj“ operativnoj obali nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal. Sljedeća faza proširenja Porto Montenegra podrazumijeva izgradnju novih 120 vezova, za šta je, međutim, potrebno da se operativna obala dogradi, a to će biti građevinski najzahtjevniji i finansijski najskuplji zahvati koji su preduzeti u tivatskom nautičkom centru od kada ga je, krajem 2006, kupio kanadski milijarder Piter Mank.

„Privodimo kraju obimnu legislativno-administrativnu pripremu za proširenje kapaciteta marine. Krajem januara počećemo i sa konkretnim radovima na produženju mola 1, 2, i 3 te postavljanju novih plutajućih pontona za privez brodova. Marina trenutno ima 250 vezova, a u ovoj sljedećoj fazi njenog razvoja imaće 370 vezova, odnosno čak 480 do kraja radova na izgradnji hotela ’Regent’, koja je predviđena za početak ljeta 2014“, kazao je tim povodom „Vijestima“ PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić.

Sljedeća faza proširenja Porto Montenegra podrazumijeva izgradnju novih 120 vezova, za šta je, međutim, potrebno da se operativna obala dogradi

On je podsjetio da su, nakon završetka glavne ljetnje sezone, u akvatorijumu ispred marine Porto Montenegro obavljena i istražna sondiranja morskog dna. Taj posao odradila je nikšička firma „Geotehnika“, u cilju dobijanja podataka neophodnih za detaljno projektovanje novih djelova operativne obale, koji će se nastaviti na postojeća mola 1, 2 i 3 i biti građeni na pilonima zabijenim u morsko dno.

„Nakon završetka ovih radova imaćemo mnogo više mjesta za prihvat super i mega-jahti, ali i malih brodova. Do sada smo prihvatali jahte najmanje dužine 12 metara, ali su tržište i sugestije klijenata pokazali da nam treba još vezova za te manje brodove“, istakao je Kalezić.

On je rekao da su, u tom kontekstu, već poodmakle i pripreme za drugi po redu Međunarodni nautički sajam „Nautic Show“ čiji je Porto Montenegro, u saradnji sa Jadranskim sajmom a.d. Budva, domaćin postao od lani.

„Upravo zbog proširenja marne, a da bi ’Nautic Show’ mogao nesmetano da se održi, u dogovoru sa našim partnerima odlučili smo da se sljedeći sajam, koji će biti otvoren početkom maja naredne godine, umjesto na molu 3, gdje je održan lani, ove godine priredi na još atraktivnijoj lokaciji – bukvalno usred naselja Porto Montenegro, na prostoru bivšeg Arsenalovog malog mandraća, sada Venice Squarea, ispred zgrada Ozana, Tara i dijela marine kod hotela ’Regent’ u izgradnji,“, istakao je Kalezić.

Bonus video: