Na ulici po starom: Bez upozorenja na cigaretama

Označene cigarete trebalo bi da dodatno upozoravaju pušače da je konzumiranje duvanskih proizvoda štetno po zdravlje
59 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2013. 19:05h

Odredbe Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koje se tiču posebnog označavanja paklica cigareta sa zastrašujućim fotografijama primjenjuju se od 1. januara.

Tako označene cigarete trebalo bi da dodatno upozoravaju pušače da je konzumiranje duvanskih proizvoda štetno po zdravlje. Na trafikama se moraju prodavati cigarete u skladu sa novim propisima, a krajem prošle godine ih je ponegdje bilo.

Prema sadašnjem stanju, na sivom tržištu sigurno će se, uz švercovane cigarete sa akciznim markicama okolnih zemalja, još neko vrijeme prodavati paklice bez novih fotografija. Starih paklica sa blažim upozorenjima ima još i na trafikama. Uoči primjene novih propisa nijesmo mogli dobiti komentar iz Agencije za duvan - da li inspekcije spremno dočekuju ove novine na tržištu.

Agencija je, prema važećim propisima, zadužena da koordinira aktivnosti i prati sve pojave. Iz Uprave za inspekcijske poslove Vlade, “Vijestima” je rečeno da Tržišna inspekcija ”duži period vrši pojačani nadzor nad prometom duvana i duvanskih proizvoda u skladu sa odredbama Zakona o duvanu, Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, Zakona o unutrašnjoj trgovini kao i Zakona o zaštiti potrošača”.

“Tržišna inspekcija će vršiti nadzor nad proizvođačima i uvoznicima duvanskih proizvoda, koji su dužni da istaknu upozorenja na ovim proizvodima, shodno odredbama Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Njime je propisana obaveza isticanja na pakovanju kombinovanih upozorenja o štetnosti pušenja... Tržišna inspekcija drži do kontinuiranog nadzora nad primjenom obaveza propisanih ovim Zakonom, a u slučaju utvrđenih nepravilnosti, preduzimaće sve zakonom propisane mjere”, saopštili su iz Uprave.

Na pitanje da li očekuju probleme na tržištu ili možda porast nelegalne prodaje starih paklica duvanskih proizvoda, imajući u vidu da je sivo tržište cigareta u Podgorici i dalje značajno, iz Uprave su odgovorili da očekuju prisustvo i takvih pojava. Istakli su da će preduzimati propisane upravne i druge mjere iz svoje nadležnosti.

Na trafikama ima i cigareta s novim upozorenjima

“Ovakva novina zahtijeva dosta priprema kod proizvođača koji moraju da prilagode proizvodnju uslovima relativno malog tržišta, Filip Moris Montenegro je već od oktobra počeo sa postepenim uvođenjem pakovanja cigareta sa kombinovanim upozorenjima. Krajem novembra u potpunosti je upodobio uvoz zahtjevima novih odredbi Zakona”, saopštila je “Vijestima” Svetlana Vuksanović, direktorica ove kompanije koja u Crnu Goru, između ostalih brendova, uvozi “marlboro”.

Na pitanje da li očekujete da će inspekcijski organi ove godine na vrijeme reagovati, "očistiti" tržište od nelegalne konkurencije ili ne, Vuksanović je odgovorila:

“Ako konkretno mislite na situaciju koja može nastati neadekvatnom primjenom odredbi ovog zakona, reći ću da je, kao uostalom i prilikom uvođenja svih drugih regulatornih novina, ključno da se obezbijedi nedvosmislenost normi i dosljedna primjena onoga što zakon propisuje. U skladu sa tim su i naša očekivanja”.

Galerija

Bonus video: