Vukčević: Đukanoviću ćemo čestitati praznike krivičnom prijavom

On je naveo da je prvo krivično djelo prevara, zatim neizvršavanje sudske presude, oštećenje povjerilaca...
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 15:46h

Koordinacioni odbor povjerilaca fabrike "Radoje Dakić" najavio je podnošenje krivične prijave protiv premijera Mila Đukanovića zbog, kako su kazali, više krivičnih djela.Predsjednik Koordinacionog odbora, Milan Vukčević, rekao je agenciji Mina-business da bivši radnici i povjerioci osnovano sumnjaju da su inkriminisane radnje učinjene s umišljajem i obuhvataju više krivičnih djela.On je naveo da je prvo krivično djelo prevara, zatim neizvršavanje sudske presude, oštećenje povjerilaca i odgovornost za težu posljedicu, jer bivši radnici izvršavaju samoubistva. Vukčević je dodao je sljedeće krivično djelo povreda prava na socijalno osiguranje, jer radnicima nije povezan radni staž pa idu u penziju bez povezanih plata, zatim "produženo krivično djelo" jer premijer to radi u više mandata.

"Zbog svega navedenog podnijećemo krivičnu prijavu protiv Mila Đukanovića i sa njom mu čestitati novogodišnje praznike", kazao je Vukčević.

Tvrde da je Đukanović lagaoOn je rekao da je Đukanović na sjednici Skupštine 4. decembra, kada je izabrana vlast u parlamentu, iznio više konstatacija koje nijesu tačne čime je doveo u zabludu poslanike i došao do parlamentarne većine tako da plate radnika "Dakića" nijesu ušle u budžet za narednu godinu.Vukčević je podsjetio da je Đukanović kazao da postoji sudska presuda u kojoj je rečeno da kada se proda imovina "Dakića" tada će radnici namiriti plate i da sindikalno vođstvo nije željelo da je proda."Mi nijesmo sindikat već smo organizovani kao građani. Đukanović je kazao i da vlasnik treba da proda i namiri svoja potraživanja, a većinski vlasnik je Vlada", naveo je Vukčević.

Protestuju godinamaBivši radnici i povjerioci podgoričke fabrike od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju. Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 milionaeura.Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani i Master inženjenjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Galerija

Bonus video: